U virovitičkoj knjižnici započelo čitanje “100 na sat”

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica susretom s književnicom Bojanom Meandžijom i predstavljanjem njezine knjige „Trči! Ne čekaj me…” započelo je obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige 2016., koje se ove godine odvija pod motom “Čitam 100 na sat”. Roman, koji opisuje tešku situaciju za sve stanovnike „grada na četiri rijeke“, a kamoli za djevojčicu, u ovom slučaju autoricu, koja je ulazila u ionako turbulentno tinejdžersko razdoblje, autorica je predstavila učenicima 6. c i 7. d razreda Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica i njihovim učiteljicama hrvatskog jezika Jasenki Kolarić Barač i Marini Štefanac te voditeljici Dječjeg odjela virovitičke knjižnice Mirjani Kotromanović, koja je pozvala književnicu u našu knjižnicu.

img_0871

Knjiga „Trči! Ne čekaj me…“ nastala je iznenada, kao što se i rat dogodio iznenada. Književnica je tada punila trinaest godina i samo je željela svojim prijateljima u razredu podijeliti bombone, a umjesto toga obilježio ju je za cijeli život jer taj dan bio je prvi i najveći napad na Karlovac. Te noći bili su u atomskom skloništu i zaista je mislila da neće preživjeti te joj je prošla misao kroz glavu da ako je to to i ako stvarno neće preživjeti treba to zapisati kako bi njena učiteljica taj sastavak možda pronašla jednoga dana. Tako je te noći Bojana napisala prvu rečenicu svog romana. Kasnije je u pisanju pronašla svoj „ispušni ventil“ kroz koji je izražavala svoje strahove i emocije i do šesnaeste godine završila je svoj sastavak koji je zapravo roman od 240 stranica. Zbog situacije u Hrvatskoj roman je 25 godina stajao u ladici te je zahvaljujući izdavačkoj kući Alfa ugledao svijetlo dana. Prepoznat je jer je jedina knjiga koja je pisana „tada“ od strane djeteta koje je to proživjelo.

Književnica je svoj autobiografski roman predstavila u više od 200 škola u Hrvatskoj, a reakcije su svugdje bile gotovo iste, odrasli gotovo u suzama, a djeca u čudu jer im je to apstraktno i nepoznato. U virovitičkoj knjižnici bile su slične reakcije, učenici su se zainteresirali za roman i pažljivo su slušali svaki detalj koji im je književnica opisivala te će ih ovaj susret vjerojatno potaknuti da u mjesecu hrvatske knjige čitaju 100 na sat.

(www.icv.hr, žđ; Foto: Željka Đaković)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content