U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba “Matematika i vez – Vidiš li ti što i ja?”

U Zavičajnom muzeja Slatina otvorena je izložba Matematika i vez – Vidiš li ti što i ja? autorice Ljiljane Peretin, profesorice matematike Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina. Izložba je prvi puta bila postavljena u Muzeju Grada Koprivnice od 6. do 17. svibnja ove godine kao jedno od popratnih događanja uz ekipna natjecanja iz matematike u Koprivnici i Slatini.

– Nesvakidašnja je i neuobičajena izložba koja spaja neizgled nespojivo – matematiku i vez kao tehniku ukrašavanja platna, odnosno ručni rad – pričom o stolnjaku Katarine Cirkvenec. Riječ je o nesvakidašnjem pokušaju autorice Ljiljane Peretin da poveže svijet matematike s vještinom i tradicijom izrade stolnjaka. Priča o jednom stolnjaku pokazat će koliko različitost pogleda može uljepšati svijet te kako pojedini motiv doživljava obitelj, učitelj, matematičar, povjesničar, etnolog i kulturni antropolog, djeca, fotograf … – riječi su Marije Mesarić, profesorice više kustosice i stručne suradnice izložbe.

Izložbu je otvorio Denis Ostrošić, izaslanik gradonačelnika Slatine i potpredsjednik Gradskog vijeća te veliki prijatelj obitelji Peretin. Uvodno su govorili ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak, autorica izložbe Ljiljana Peretin te akademik Andrej Dujella, profesor matematike iz Novigrada Zadarskog.

Izložba je otvorena do 8. studenog i to srijedom od 9 do 19 sati, a utorkom, četvrtkom, petkom i subotom od 9 do 14 sati.

(www.icv.hr, žf; foto: Željko Felbar)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content