Od 22. studenog kreće isplata predujma poljoprivrednicima za proizvodnu 2016. godinu

Isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima za proizvodnu 2016. godinu započinje u utorak, 22. studenog i to isplatom proizvodno vezane potpore za voće, a do 28. studenog isplatit će se i osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje u ukupnom iznosu od 806 milijuna kuna (50 milijuna kuna više nego prošle godine).

Isplatu će primiti oko 100.000 poljoprivrednih gospodarstava, a novac povlačimo iz Europskog fonda za garancije u poljoprivredi. Kada završi ova avansna isplata poljoprivrednicima, a nakon usvajanja Državnog proračuna za 2017. godinu – svi poljoprivrednici će unaprijed dobiti informaciju koliko ih izravnih plaćanja očekuje u 2017. godini.

Ova isplata ide prvo na račune naših voćara, jer oni su pretrpjeli najveću štetu od proljetnog mraza, a do kraja tjedna isplatit ćemo i preostale poljoprivredne proizvođače.“- izjavio je ministar Tolušić.

Prema informativnom izračunu izravnih plaćanja i pod uvjetom da zadovolje sva propisana pravila, hrvatski će voćari za cijelu proizvodnu 2016. godinu prosječno dobiti oko 2.200 kuna po hektaru te dodatnih 1.300 kuna po hektaru proizvodno vezane potpore za voće. Ako imaju ekološku proizvodnju voća dodatno će im se isplatiti 5.530 kuna po hektaru, a za održavanje ekstenzivnih voćnjaka još 2.940 kuna. Voćari koji imaju proizvodnu u područjima s prirodnim ograničenjima dobit će između 620 i 1.720 kuna po hektaru, ovisno o lokaciji na kojoj se nalazi njihovo gospodarstvo.

(www.apprrr.hr; foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content