Crkvarčani tradicionalnim jelima podsjetili na stara vremena

Kulturno-umjetničko društvo ”Crkvari” po drugi su puta organizirali manifestaciju pod nazivom ”Stara jela za novo doba”. Manifestacija je trebala biti održana još u kolovozu na dan zaštitnika Crkvara svetoga Lovre, no zbog loših vremenskih uvjeta je otkazana i prebačena za novi datum.

– Ove smo godine tradicionalnim i prepoznatljivim slavonskim jelima vratili vrijeme malo unazad, podsjetili se kako su kuhali naši stari. Naglasak je bio na jelima kao što se ono kaže ”na kašiku” pa smo tako kuhali kiselu čorbu, pravi slavonski grah, perket od svinjetine, ćoravi paprikaš i kao spoj tradicije i suvremenosti, pravi slavonski čobanac. – kaže idejni začetnik ove manifestacije i počasni predsjednik KUD-a Crkvari Stanko Jović. Uz navedena jela koja su pripremali članovi društva, još su pripremljeni tijesto sa kajmakom i slaninom na crkvarački način, ”lepinke” (male lepinje nap.a), a bilo je tu i starih slavonskih kolača kao što su salenjaci i buhtle.

Sva jela su bila za prste polizati, kotlići su ostali prazni, članovi društva i njihovi gosti imali su samo pohvale za majstore kuhače pa valja ih i spomenuti uz Stanka Jovića, majstora od kisele čorbe na manifestaciji, kuhače su se latili Davorin Varga, Pavo Pađan i Vladimir Grgurić, a za kolače i lepinke su bile zadužene Verica Grgurić i Marica Pađan. Na kraju je sve završilo, kako drugačije nego slavonskom pjesmom, a kako su rekli članovi društva, posebno se ponose na one tradicionalne crkvaračke kao što su ”Na livadi na starom bunaru” ili ”Svinjareva pjesma” koje muška pjevačka skupina KUD-a Crkvari i izvodi na raznim manifestacijama…

Opširnije u novom broju Virovitičkog lista…

(www.icv.hr, vg; foto: Vladimir Grgurić)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content