Okrugli stol povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Udruga SOS Virovitica u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije održala je danas u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica okrugli stol pod nazivom “Nasilje nad ženama: Imamo li odgovore”. Okrugli stol je organiziran povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a isto tako i 16 dana aktivizma koji traju od 25. studenoga do 10. prosinca. Događaju su prisustvovali obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak sa suradnicama, pročelnicom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesnom Šerepac te Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melitom Sirovicom, Sanja Kirin u ime Grada Virovitice, predstojnica Ureda državne uprave Virovitičko-podravske županije Katarina Boljevčan te predstavnici institucija i nevladinih organizacija s područja županije.

Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Udruge SOS Desa Kolesarić istaknula je da o problemima obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja treba govoriti kako bi lokalna zajednica prepoznala potrebu zaštite žrtava. Kako bi se to postiglo, potrebno je umrežavanje i međuresorna suradnja kako bi protok informacija bio bolji i kako bi se žrtve osjećale sigurnije te kako bi se u konačnici jasno poslala poruka cijelom društvu da za nasilje nema opravdanja.

– Što se tiče prijava kada je riječ o nasilju nad ženama ili obiteljskom nasilju, moram istaknuti da na jedno prijavljeno nasilje ide deset neprijavljenih. Ako mi na SOS telefon imamo od 300 do 400 poziva godišnje, a policija oko 700 intervencija te ako to pomnožimo s deset dobijemo realnu brojku žrtava nasilja na području naše županije. Prijavljivanje je slabo jer žene koje prijave nasilje na kraju ostanu ipak same jer još uvijek nemamo adekvatan odgovor društva na zaštitu žrtava.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama govorili su još i Jasminka Lovretić (Prekršajni sud Virovitica), Marcel Štrok (PU Virovitičko-podravska) i Marija Bajan Prokl (Centar za socijalnu skrb Virovitica).

(www.icv.hr, mb, kt; foto: Martina Bašić)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content