Od sljedeće godine na području općine Čađavica niz mjera kojima će se podići kvaliteta života stanovništva

Općinsko vijeće Općine Čađavica održalo je 23. sjednicu na kojoj se raspravljalo o 14 točaka dnevnog reda, među kojima je bilo i razmatranje prijedloga i donošenje proračuna općine Čađavica za 2017. s projekcijama za 2018. i 2019. godinu. Nazočni vijećnici su jednoglasno prihvatili općinski proračun za iduću godinu koji iznosi 11.830.000 kuna.

– Proračun za sljedeću godinu nam je veći od dosadašnjih iz razloga što imamo pripremljene projekte za nominaciju na Mjeru 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”. Pripremili smo tri projekta koji ukupno iznose oko 7.570.000 kuna. Izuzev njih proračun je sam po sebi na razini dosadašnjih, a to je 4.200.000 kuna. Nadam se da će projektni prijedlozi za Mjeru 07 proći nominacije te da će se nagodinu ta tri projekta i realizirati – rekao je načelnik Mirko Rončević.

Što se tiče proračuna za sljedeću godinu, bitno je naglasiti i mjere koje su uvedene ove godine. Naime, Općina je za svaku novorođenu bebu na području općine od 2004. do 2016. godine darivala 1.000 kuna pomoći, a sada je odlučeno da se taj financijski iznos poveća, što znači da bi se za prvu novorođenu bebu dobilo 2.000 kuna, za drugu 3.000, a za treću i svaku sljedeću 5.000 kuna. Time se želi riješiti problem depopulacije ruralnih područja i što je više moguće zadržati mlade ljude na području općine. Također, od sljedeće godine Općina bi sufinancirala ili kupila jedan određeni dio pribora za učenike koji pohađaju Osnovnu školu “Davorin Trstenjak” Čađavica.

– U suradnji s Domom zdravlja Virovitičko-podravske županije u proračunu planiramo iznaći i model po kojem bi Općina sufinancirala plaću liječnika opće prakse u Čađavici, a razlog tomu je što želimo zadržati liječnika i primarnu zdravstvenu zaštitu na području naše općine. Za to bismo u 2017. godini mogli izdvojiti oko 25.000 kuna – ističe Rončević.
Isto tako, Općina i dalje nastavlja sufinancirati studente, učenike srednjoškolce koji pohađaju srednju školu izvan područja naše županije, školski prijevoz za srednjoškolce koji putuju u Slatinu, udruge, te mještane koji ostvaruju prava po socijalnoj skrbi.
Na sjednici je, između ostalog, donijet i prijedlog odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području općine Čađavica unutar Mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ za projekt: Izgradnja nerazvrstane ceste u k.o. Donje Bazije. Načelnik Rončević se nada da će se sljedećih dana u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA realizirati nominaciju za taj natječaj.

Što se tiče prijedloga i donošenje odluke o odabiru nove najpovoljnije valjane ponude i davanju koncesije za obavljanje javne usluge za organizirano prikupljanje, odvoz i trajno odlaganje komunalnog otpada s područja općine Čađavica, kao najpovoljniji ponuđač je izabrana tvrtka Eko-Flor.

Od 14 točaka dnevnog reda 23. sjednice Općinskog vijeća sve su redom usvojene.

(www.icv.hr, mb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content