Božićna drvca OPG Hrženjak – gotovo 30 godina iskustva u uzgoju božićnih drvca

Više od 25 godina obitelj Hrženjak iz Mikleuša bavi se uzgojem i prodajom božićnih drvca. I ove godine njihova najljepša drvca POSEBNO BIRANA za sječu i prodaju na malo, možete kupiti na Sajmištu preko puta Kauflanda u Virovitici, kao i u Slatini na adresi Kolodvorska ulica 6.

„Od sadnje do sječe drvca i ukrašavanja u domovima kupaca, u prosjeku prođe 6-7 godina. Posla u njima ima gotovo cijele godine, a na kraju kada dođe vrijeme za sječu, samo najljepša drvca označavamo i dovozimo na tržište. Zbog nadmorske visine i podneblja u našim rasadnicima uzgajamo samo običnu i srebrnu smreku.

Obična smreka ili Picea abies, najučestalije je božićna jelka u našim krajevima. Iglice su joj šiljaste, plosnate, duge 10-25 mm i široke oko 1 mm. Tamnozelene je boje i ugodnog mirisa.

Manje je poznato da su joj mlade iglice bogate vitaminom C, može ih se konzumirati kao zdravu proljetnu grickalicu ili koristiti za pripremanje čaja.

Srebrna smreka ili Picea pungens sve je popularnija kada je u pitanju izbor za božićno drvce. Postoji nekoliko vrsti i varijanti srebrne smreke, pa joj i boja iglica varira od maslinasto zelenih pa sve do plavih. Može biti grmastog ili etažnog oblika. Karakterizira ju manji godišnji prirast, stoga joj je i cijena zbog vremenski dužeg rasta nešto skuplja u odnosu na običnu smreku. Iglice su „bodljikavije“ ali i duže traju nakon unosa u tople prostorije.

Dio kupaca želi „živi bor s korjenom“. Ovdje međutim trebaju voditi računa o veličini. Naime, veće drvce ima i veće žile, pa je samim time i veća vjerojatnost da se one prilikom iskopavanja oštete, a tada je i manja vjerojatnost da će se primiti i nastaviti dalje rasti.
Sve u svemu, bez obzira za kakvo se drvce kupci odluče, preporuka je drvce ostaviti dan-dva na temperaturi između vanjske i unutarnje, kako bi se aklimatiziralo i time ostalo duže svježe.

Također, ukoliko stalci na koje se rezane jelke nasađuju imaju takvu mogućnost, poželjno je dosipavati određenu količinu vode u stalak, jer će drvce upiti dio tekućine i na taj će način duže, svojim izgledom i mirisom krasiti obiteljski dom u najljepše doba godine.„

Kontakt:

OPG Hrženjak

Matije Gupca 46, Mikleuš

tel: 033/563-169, 091/753-6679, 091/579-0386

(www.icv.hr; promo)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content