Dogodilo se na današnji dan – 29.12.

1862. – Izumljena je kugla za bowling s tri rupe za prste. Nakon višegodišnjeg lutanja, Amerikanci su se do kraja stoljeća složili oko službenih pravila te sportsko-zabavne društvene igre koju danas u svijetu igra preko 150 milijuna ljudi.

1885. – Gottlieb Daimler patentirao prvi motocikl ugradivši u drveni okvir bicikla benzinski motor sa zračnim hlađenjem. Osim motocikla, pripisuje mu se i izum prvog automobila na četiri kotača.

1890. – Kod Wounded Knee Creeka odigrala se posljednja velika bitka indijanskih ratova u SAD-u. Siouxi su se pokušali spasiti od 7. konjičke brigade bijegom u šikare, no konjica ih je opkolila kod Wounded Knee potoka. Tijekom pregovora o predaji indijanski je šaman bacio prah u zrak, što je izazvalo jednog ratnika da opali i ubije časnika konjice. U roku od svega nekoliko minuta 200 ratnika, žena i djece poginulo je u paljbi američke vojske i okončalo sagu o osvajanju Divljeg zapada.

1973. – U Zagrebu svečano otvorena Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, najveća i najvažnija koncertna dvorana u Hrvatskoj. Nazvana je po velikom hrvatskom skladatelju Vatroslavu Lisinskom (1819-1854) autoru prve hrvatske opere “Ljubav i zloba”

1972. – Rodio se popularni britanski glumac Jude Law (Talentirani gospodin Ripley, Closer, Praznik, Sherlock Holmes).

1981. – Preminuo Miroslav Krleža, najplodniji i najsvestraniji književnik u povijesti hrvatske književnosti. Ostvario golem opus (po različitim brojanjima, njegova sabrana djela obuhvaćaju između 50 i 80 svezaka) u različitim žanrovima (Povratak Filipa Latinovicza, Balade Petrice Kerempuha, Gospoda Glembajevi,…).

(www.icv.hr; foto:ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content