Ministar Tomislav Tolušić za RTL: Problem je bio u tome što nismo slušali one koje je trebalo slušati – naše poljoprivrednike

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, gostovao je u RTL-ovom Direktu. Pročitajte o čemu se razgovaralo. Izgleda da se prvi put počelo nešto ozbiljno događati na zaštiti domaće proizvodnje ili bolje reći, na žešćoj kontroli uvoza. Počelo je sa salmonelom i strožim inspekcijama uvoznog mesa, potom je donesen pravilnik o vinu koji prvi put nalaže kontrolu uvoznog vina, a u pripremi je Zakon zbog kojeg bi moglo letit perje.
Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji trgovačke lance treba onemogućiti da doslovce reketare proizvođače koji žele biti na njihovim policama i naplaćuju im maržu od čak 40 posto! U četvrtak je Vlada uputila amandman na Zakon o javnoj nabavi kojim će pile iz Virovitice imati više šansi da prođe javnu nabavu od pileta iz Poljske. O svemu tome razgovarali smo s ministrom Tomislavom Tolušićem u RTL Direktu.

Vi ste svjesni koliko će tu otpora biti riječ je o dvije milijarde eura koje se vrte na uvozu hrane i poljoprivrednih proizvoda?
– Mislim da neće biti pretjerano previše otpora, mi samo sređujemo stanje na tržištu jer ako ovako nastavimo, onda u ovoj državi stvarno više neće biti niti proizvođača, ni prerađivača, a bome niti trgovaca – kazao je u startu Tolušić.

Vinari su vidimo jako pozdravili ovaj pravilnik o kontroli uvoznog vina, a nije neka nauka, nismo čak ni znali da uvozna vina ne podliježu nikakvom nadzoru, kako to da dosad nikom nije palo napamet tu malo uvesti reda?
– Problem je bio u tome što nismo slušali one koje je trebalo slušati. To su naši poljoprivrednici, svaki u svom sektoru. Mi smo s novom ekipom u posljednjih mjesec i pol dana bili na sastancima s ljudima iz svih sektora. Maslinari su nam rekli da su zadnji put u ministarstvu bili 2009. godine. Vinari su dosad bili u neravnopravnom položaju, prolaze stotinu kontrola koje naravno treba proći, ali vi i ja smo mogli otići do danas otići u Makedoniju ili Albaniju sa cisternom, tamo natočiti vino, vratiti se u Hrvatsku i prodavati. Nitko ne gleda kakvo je vino. Od danas ne spriječavamo ulaz, ali razlikujemo hrvatskog vinara od stranih.

U četvrtak ste uputili ovaj amandman na Zakon o javnoj nabavi kojim se potiču proizvodi veće svježine i kraćeg transporta, na mala vrata zapravo forsirate domaću prehranu u javnoj nabavi, smijete li to?
– Moram se zahvaliti klubu HDZ-a koji je predložio amandman, a poanta u tome je da mi ne preferiramo hrvatsko nego samo u sustavu bodovanja. Ako ponudite svježe meso ili povrće, dobit ćete potencijalno više bodova. Progurat ćemo hrvatsko, ali ne na štetu stranog proizvoda koje je kvalitetno. Takve slične propise imaju 18 država članica EU.

I evo sutra u javnu raspravu puštate zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, što on točno treba regulirati tj. što treba zabraniti?
– Na razini EU nema niti jedne zemlje koja nema takav zakon. Uvodimo red na tržištu jer su se malo svi zaigrali. Veliki trgovci i otkupljivači moraju se fer proizvođaču ili trgovcu. Imat ćemo ugovor jasno izraženom cijenom bez reketa za policu ili marketinške usluge. Moramo imati ugovore i oni moraju biti sklopljeni sa svima, zakon ide u saborsku proceduru.

Kakve efekte od svega ovoga očekujete za cijelu industriju?
– Mislim da smo puno toga loše napravili. Ako ne bude mljekara, neće biti ni prerađivača, a niti trgovaca. Vjerujem da možemo pomoći, borimo se za velike i male, ali jedni ovise o drugima. Nadam se da će to što prije shvatiti.

Glavna kritika svega ovoga sigurno će biti da kršite pravila tržišnog natjecanja na razini Europske unije?
– Velika većina članica ima takve zakone donesene i svi ministri poljoprivrede na razini EK pokušavamo donijeti jedan unificirani zakon, ali dok se to ne donese, imamo svoje zakone – zaključio je ministar poljoprivrede.

(www.vijesti.rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content