Obilježen Dan osoba s invaliditetom i Dan volontera

Međunarodni Dan osoba s invaliditetom i Dan volontera svečano je obilježen u Slatini. Slatinska Udruga osoba s invaliditetom obilježava te dane od svog postanka 1987. godine.
„…Svrha i područje djelovanja UOSI Slatina je okupljanje i organiziranje aktivnosti te pružanje pomoći osobama s invaliditetom u svim oblicima radi zaštite i promicanja zdravstvenih, socijalnih i drugih interesa, ostvarivanja zakonskih prava, senzibilizacije javnosti za njihove specifične potrebe, njihovo osnaživanje za stjecanje kontrole nad vlastitim životom i aktivno uključivanje u zajednicu. UOSI Slatina provodi nekoliko projekata i programa Pomoćnik u nastavi, Pomoć u kući i Osobni asistent.

Intenzivne aktivnosti Udruge počele su 2004.g. projektom Kombi koji život znači, odnosno kada je u suradnji s Gradom Slatinom kupljeno vozilo prilagođeno za prijevoz osoba u kolicima i teže pokretljivih osoba. Uslijedili su višegodišnji projekti, Mobilnost mladih, Centar za podršku, Podrška OSI+60, Mala pomoćnica, Osobni asistent, Pomoćnik u nastavi, Pomoć u kući – prevencija institucionalizacije, Pomoć „nevidljivim“ građanima (EU projekt)…. Na trenutačnim programima i projektima Udruga zapošljava 46 osoba, dok je 2014./2015. godine bilo zaposleno čak 96 osoba.

Projekti Pomoć „nevidljivim“ građanima i Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom financirani su sredstvima Evropskog socijalnog fonda. Upravo pripremamo nastavak projekta Osobni asistent iz ESF-a kao dvogodišnji program.

Udruga svojim projektima skrbi o više od 500 osoba s invaliditetom, starih i nemoćnih osoba u ruralnim sredinama i djeci s teškoćama u razvoju.“ naglasila je Diana Zelenka, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Slatina.

„…Meni je zadovoljstvo i drago mi je što je Grad Slatina partner u svim tim projektima koji su odrađeni a jedan od njih će danas ovdje biti i prezentiran. Radujem se budućoj suradnji, budućem partnerstvu i želim vam da i dalje budete uspješni..“ rekao je Ivan Roštaš, gradonačelnik Slatine.

„… Ja mogu izraziti zadovoljstvo što surađujemo s jednom tako dobrom i vrijednom udrugom kao što je to Udruga Osoba s invaliditetom Slatina koja pokriva svojim radom i jedinice lokalne samouprave u okolici. U sve projektne smo bili do sada uključeni i vjerujem da to možemo biti i dalje s obzirom i na činjenicu da u našim ruralnim sredinama imamo dosta starijih i nemoćnih osoba kao i osoba s invaliditetom te se nadam da ćemo imati još zajedničkih projekata…“ naglasio je Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica u ime svih općina partnera.

Potom je za sve goste u prepunoj Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta prikazan jedan od projekata u dokumentarnom filmu Pomoć „nevidljivim“ građanima u produkciji UOSI Slatina. (www.icv.hr; žf)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content