Počela podjela šećera pčelarima: Županija je izdvojila 100.000 kuna za nabavku pčelinje prihrane

Nakon što je Virovitičko-podravska županija objavila javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora iz Programa potpore razvoju pčelarstva na području naše županije, u četvrtak je u Tvornici šećera Viro započelo preuzimanje šećera za više stotina pčelara s područja Virovitičko-podravske županije.

– Kako su ove godine, mraz i snijeg u travnju, zahvativši cijelu Virovitičko-podravsku županiju, uništili bagrem i amorfu, glavne pčelinje paše, na inicijativu udruga pčelara s područja naše županije, odlučili smo pomoći našim pčelarima s potporama. Županija je izdvojila 100.000 kuna za nabavku pčelinje prihrane odnosno kristalnog šećera radi očuvanja matičnih pčelinjih zajednica – kazao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

IMG 2504

Zahvalu za ovu pomoć nije krio niti Željko Vrbos predsjednik Udruge proizvođača “Slavonski med”.

– Pčelarstvo kao gospodarska grana je u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale grane agro industrije jer kod pčelarstva nije utvrđene metodologija utvrđivanja šteta od elementarnih nepogoda. Svjedoci smo da u zadnjih nekoliko godina, elementarne nepogode nanose velike štete, kako pčelarima, nasadima, poljoprivrednim i medonosnim kulturama, te tada pčelari trpe velike štete. Kako nemamo nikakvih naknada za štetu, virovitička udruga pčelara, podnijela je zahtjev Županiji za pomoć za sve pčelare. Zahvaljujem se Virovitičko-podravskoj županiji koja je izdvojila 100.000, a udruge su još dodale 11.000 kuna kako bi svaki pčelar s područja Županije, koji je prijavio štetu, dobio kilogram šećera po pčelinjoj zajednici. Pčelari su iscrpli svoje rezerve i sredstva, a nužna im je proljetna prihrana pčela. Na ovaj način će pčelari će dobiti šećer kako bi mogli odraditi kvalitetnu proljetnu prihranu, iznimno važnu za preživljavanje pčelinjih zajednica – kazao nam je Željko Vrbos.

IMG 2509

(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content