Kako pripremiti zdrave blagdanske kolače i slastice

Predblagdansko razdoblje tradicionalno je popraćeno pripremom ukusnih i maštovitih slastica. Bilo da je riječ o kremastim delicijama, polusuhim kolačima ili suhim keksićima, jedno je sigurno – svi uživamo u njihovim čarobnim okusima.
Ipak, i najveći zaljubljenici u slastice nerijetko si uskraćuju taj užitak zbog bojazni od štetnih posljedica koje može izazvati konzumacija nezdravih sastojaka poput:

  • bijelog šećera
  • bijelog brašna
  • rafiniranih ulja
  • i ostalih visoko prerađenih namirnica.

Pitate li se kako uživati u neodoljivim slasticama, a istovremeno očuvati zdravlje?
Odgovor je vrlo jednostavan – u receptima vaših omiljenih kolača sve opasne i štetne namirnice zamijenite zdravima.
Upravo su nadolazeći blagdani savršena prilika da se okušate u pripremi takvih poslastica uz neke od prirodnih i nutritivno bogatih namirnica.

Prirodni zaslađivači
Želite li opušteno i bez straha uživati u omiljenim slatkim delicijama bijeli šećer zamijenite prirodnim zaslađivačima.

Najpoznatije zdrave alternative su:

  • agavin sirup
  • med
  • stevija
  • smeđi šećer
  • šećer od breze
  • kokosov šećer

Agava sirup je prirodni zaslađivač prepun hranjivih sastojaka. Iako je izuzetno sladak, čak slađi i od meda, ima vrlo nizak glikemijski indeks zbog čega je idealan za održavanje optimalne razine šećera u krvi.
Već sama usporedba glikemijskog indeksa agavinog sirupa, meda i šećera dovoljan je pokazatelj njegove vrijednosti – agava sirup ima GI 27, med GI 83, a bijeli šećer GI 137.
Savršen je za pripremu zdravih slatkih obroka te nezamjenjiv u prehrani dijabetičara i osoba osjetljivih na šećer.
Stevija je prirodni zaslađivač koji je čak 300 puta slađi od šećera. Za razliku od šećera stevija nije štetna za zdravlje, a nema ni nuspojava kao kod umjetnih sladila. Ne sadrži kalorije, ne izaziva karijes, ne dovodi do pojave dijabetesa.
Kokosov šećer je još jedan u nizu zdravih prirodnih zaslađivača vrlo niskog glikemijskog indeksa. Smeđe je boje te ugodnog mirisa i okusa. Vrlo brzo se otapa što ga čini savršenim za zaslađivanje napitaka poput čaja, ali i za pripremu kolača i ostalih delicija. Obiluje mineralima željeza, magnezija, kalija, fosfora i cinka te vitaminima B1, B2, B3 i B6.

Opširnije u Virovitičkom listu…

(alternativa-za-vas.com)