Zbog ptičje gripe Križnica do daljnjega u izolaciji

Na jednom obiteljskom gospodarstvu u prekodravskom naselju Križnica utvrđena je ptičja gripa od koje je uginulo svih 15 komada domaće peradi. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede odmah je poduzela sve mjere izolacije naselja. U zaraženom području već je uspostavljena zabrana kretanja osoba, životinja i vozila, a pristup je moguć samo preko visećeg pješačkog mosta i skele na rijeci Dravi uz osiguranje policija. U cijelom selu Križnica 30. prosinca provodi se eutanazija peradi, a tim povodom uz četrdesetak djelatnika veterinarskih službi iz cijele županije u Križnici je nazočio i pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić u pratnji svojih domaćina, saborskog zastupnika Josipa Đakića i zamjenika načelnika Općine Pitomača Ivana Erhatića.

S obzirom da je Križnica izolirano selo na lijevoj obali Drave, nema opasnosti od prenošenja i daljnjeg širenja virusa, naravno uz provođenje svih mjera opreza. Dok se ne obavi postupak, dakle u idućih desetak dana, Križnica će biti zatvorena za ostale posjetitelje.

Prema riječima Damira Agičića razlog pojave ove bolesti na otoku Križnici je upravo zato što je to migraciona točka ptica selica koje ovdje dolaze čak i na zimovanje, a ptičja gripa širi se kohabitacijom domaće peradi koja je ekstenzivno držana s divljim pticama. Ovo je školski primjer kako se ptičja gripa širi s populacije divljih ptica na domaću perad, rekao je pomoćnik ministra Damir Agičić.

(www.icv.hr, bs; foto: Bruno Sokele)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content