Dogodilo se na današnji dan – 13.1.

1888. – Utemeljeno National Geographic Society. Prirodoslovlje ima ovaj dan zapisan velikim slovima u svojoj povijesti, jer je
1888. godine u Washingtonu osnovano National Geographic Society, čiji je magazin i dan danas jedno od najzanimljivijih štiva koje nam približava čuda planete na kojoj živimo.

1869. – Osnovan prvi sindikat Afroamerikanaca. Ljudska prava i borba za njihovu zaštitu uvijek su važni koraci u razvoju nekog društva, pa se tako današnji dan bilježi po nekoliko bitnih događaja. Prvi sindikat Afroamerikanaca osnovan je 1869. godine na osnivačkoj konvenciji, nedugo nakon abolicije ropstva.

1992. – Vatikan priznao Hrvatsku. Na današnji je dan 1992. godine Sveta Stolica priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske, dva dana prije nego što će to učiniti većina europskih zemalja. Podsjetimo, do datuma Vatikanskog priznanja priznale su nas već Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija, Island i Estonija. Od tih je država jedino Island bio međunarodno općepriznat, dok su ostale države bile, poput Hrvatske, tek u procesu borbe za priznanje. Stoga je vatikanski korak bio značajan, a imao je i veliko simboličko značenje za Hrvatsku. Smatra se da je činjenica da nas je Vatikan priznao prije, a ne poslije većine europskih zemalja bila zasluga poglavito pape Ivana Pavla II., koji je imao posebnu vezu s Hrvatima i Hrvatskom.

1996. – Franjo Tuđman i Bill Clinton sastali se na Plesu. Na današnji dan 1996. godine američki predsjednik Bill Clinton došao je prvi put u Zagreb. Iskrcao se iz svog zrakoplova Air Force One na Plesu, gdje ga je dočekao predsjednik Franjo Tuđman. Clinton je bio na povratku iz Bosne i Hercegovine, gdje je posjetio američke trupe. Bio je u kožnoj pilotskoj jakni američkog zrakoplovstva, koja je odskakala od službenog protokola kojim je bio dočekan na Plesu. Clinton je obavio razgovore s Tuđmanom u prostorijama zračne luke, dok je zrakoplov čekao njegov odlazak. Razgovori su trajali više od sat i pol. Inače, Tuđman se prije toga s Clintonom sastao već pet puta. Ubrzo nakon obavljenih razgovora Clinton je ušao u zrakoplov i odletio iz Hrvatske.

Rođendani

1975. – Matej Mamić, bivši hrvatski profesionalni košarkaš
1977. – Orlando Bloom, britanski filmski glumac, proslavio se ulogom Legolasa u Gospodaru prstenova.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content