Frizersko-kozmetički salon “MF”: Bojenje kose – kemijski proces na kosi

Drage čitateljice i čitatelji,
ovaj put ću vas upoznati s bojenjem kose i kako boja zapravo djeluje na našu strukturu kose. Danas su nam dostupni gotovo svi preparati za bojenje kose i možemo ih kupiti istovremeno kada kupujemo kruh i mlijeko. No, to nije tako jednostavan proces, on zahtijeva stručnost i znanje o strukturi kose, vrsti preparata i koncentracijama oksidacijskog sredstva koje koristimo. Kada se odlučimo za bojenje kose, moramo znati nekoliko činjenica – da bojenjem mijenjamo našu prirodnu kemijsku strukturu vlasi, da je boja lužnata pH 8,5 – 9, a naša kosa je pH blago kisela ( 4,5 – 5,5) i da bojama oksidacijski djelujemo na prirodni pigment koji se zamjenjuje sintetičnim pigmentima.
Vrlo važno je prepoznati vrstu pigmenata u kosi jer svaka kosa ima svojstvenu mješavinu pigmenata koji su uglavnom tamni – crni, smeđi te svijetli crveni i žuti. Pigmenti koji stvaraju najveći problem kod svijetljenja kose su upravo svijetli pigmenti crveni i žuti. Odlučimo li se za bojenje, možemo izabrati neku od ovih vrsta boja:
Boje kratkotrajnog učinka koje još nazivamo i temporari boje. One deponiraju oko 10 posto pigmenata u kosu, djelovanje im je privremeno te se ispiru nakon 1-2 pranja. Najčešće su to učvršćivači, lakovi i pjene u boji.
Polutrajne boje ili semi permanentne boje ulaze samo u površinske slojeve, ispiru se nakon 4-6 pranja i deponiraju od 30-60 posto pigmenata u kosu. To su tzv. color šamponi.
Boje koje daju potpuno obojenje kose su trajne boje. One prodiru u dublje slojeve vlasi i tamo se zadržavaju do sljedećeg bojenja. Oksidiraju prirodne pigmente u sintetične i tako dobivamo novu boju kose. Deponiraju do 100 posto osnovnih pigmenata u kosu.
Imaju veliku pokrivnu moć za sijede, ali naravno ovise o kvaliteti, vrsti i stručnom znanju frizera. Pronalazimo ih u tubama koje sadrže mješavinu pigmenata i moraju se obavezno miješati s oksidacijskim sredstvom, tj. hidrogenom. Moderne nijanse kao što su crvene i bakrene sadrže manje sintetične pigmente koje je teže zadržati u kosi i one se brže ispiru.
Svi kemijski procesi smanjuju elastičnost vlasi i ukoliko nije bojenje stručno izvedeno, kosa će nam postati lomljiva. Zato uvijek nakon bojenja koristite proizvode koji zatvaraju površinski sloj vlasi i koji vraćaju prirodni pH vlasima.
Svakako preporučujem da kosu ne bojate sami, nego da se posavjetujete sa svojim frizerom jer pogreške kod bojenja kose se teško ispravljaju.
Klaudija Fadljević Gomerčić

(icv.hr, Klaudija Fadljević Gomerčić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content