„Još uvijek postoje stereotipi o podjeli i ulozi žena u svim sferama poslovnog i društvenog života“

Među sudionicama panela o položaju žena u politici, koji Hrvatska zajednica županija organizira ovog petka, 27. siječnja u Rijeci, bit će i obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak. Kao jedina žena na čelu županije, ona smatra kako je iznimno važno osnaživati i poticati druge žene da se aktivnije uključe u politiku u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

“Još uvijek postoje stereotipi o podjeli i ulozi žena u svim sferama poslovnog i društvenog života pa tako i u politici. Tradicionalno politika pripada muškom spolu, a ženama se omogućava napredovanje do tzv. staklenog stropa i tu sve staje.“ rekla je obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije uoči panela.

Upravo ovo događanje bit će prilika da se prvi put okupe žene uključene u politiku na lokalnoj i regionalnoj razini te detektiraju ključne probleme slabije zastupljenosti načelnica, gradonačelnica i županica u odnosu na njihove muške kolege. Ovo događanje potaknuto je i činjenicom da se približavamo lokalnim izborima čiji bi rezultati trebali dati optimizam da stvari koje se tiču ravnomjerne zastupljenosti muškaraca i žena na izvršnim funkcijama u općinama, gradovima i županijama idu u dobrom smjeru. Jedan od načina koji bi trebao to popraviti je i Zakon o ravnopravnosti spolova prema kojemu je nužno da se na listama nalazi 40 posto pripadnika/ca podzastupljenog spola. No, mnogo je još tu posla jer uvođenje kvota nije dovoljno.

„Kvote ne mogu riješiti podzastupljenost žena, ali mogu pridonijeti lakšem prepoznavanju kvalitetnih i stručnih žena koje su se već svojim radom dokazale kao potencijalne liderice. Žene se međusobno moraju povezivati i ohrabrivati da je i politika dio svakodnevnog života žena u kojoj one mogu biti itekako uspješne. Organiziranje ovakvih foruma doprinosi promociji, umrežavanju i jačanju uloge žena liderica u Hrvatskoj, ponosna sam što sam prepoznata kao jedna od takvih žena.” zaključila je Bošnjak.

Panelna rasprava održat će se u petak, 27. siječnja u Hotelu Bonavia u Rijeci s početkom u 10.30 sati, a dan ranije prethodit će joj prijem sudionica panela kod župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine. Ovo događanje organizira se uz potporu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnje Ljubičić, a partneri panela su Udruga gradova i Udruga općina.

(hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content