SEZONA GRIJANJA: Provjera ispravnosti i čišćenje dimovodnih kanala zakonska je obveza

* Požari dimnjaka vrlo su česti i nastaju uglavnom zbog neredovitog održavanja, kazao nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Virovitica Anto Tutić

S obzirom da su prošlih dana zabilježene temperature i do -15 Celzijevih stupnjeva, samim time uvelike je započela i sezona grijanja. U cilju mjera zaštite od požara vatrogasci upozoravaju sugrađane da je potrebno obaviti preventivne mjere u području zaštite od požara, s naglaskom na redovito čišćenje dimovodnih kanala i drugih preventivnih aktivnosti u svrhu izbjegavanja nastanka požara, ali i trovanja. Nažalost požari uzrokovani neispravnim instalacijama i ove sezone su učestali. Jedan takav dogodio se u srijedu, 11. siječnja, u ranim jutarnjim satima u obiteljskoj kući u Ulici Stjepana Radića u Suhopolju u kojemu je jedna osoba teško ozlijeđena. Uzrok požara je, kako se navodi, eksplozija plina. Unatoč brzoj reakciji policije, hitne medicinske pomoći i DVD-a Suhopolje teško ozlijeđeni vlasnik kuće 79-godišnji Stipe Grizelj preminuo je idući dan od zadobivenih opeklina.

Požari dimnjaka vrlo su česti i nastaju uglavnom zbog neredovitog održavanja

Budući da su požari i slične nezgode uzrokovane nepravilnim održavanjem instalacija i dimovodnih kanala svake godine učestale, bio nam je to povod za razgovor s Antom Tutićem, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Virovitica.

– Požari dimnjaka vrlo su česti i nastaju uglavnom zbog neredovitog održavanja – kazao nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Virovitica Anto Tutić.

– Kako su temperature zraka sve niže, a loženje u kućanstvima sve jače, požari na dimovodnim kanalima i dimnjacima nažalost sve su češći. Uglavnom se to radi na kućama starije gradnje gdje su tavanske grede u neposrednoj blizini neispravnih dimovodnih kanala. Kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu. Čađa je po svom sastavu pretežno čisti ugljik. Požar dimovodnog kanala sam po sebi ne predstavlja opasnost ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen jer će čađa u dimnjaku izgorjeti bez posljedica.

jvp viroviticaDimnjake treba redovito čistiti

Pravilnim ponašanjem, tj. pridržavanjem određenih pravila požar se može izbjeći, a pravovremenim uočavanjem požara i ranim početkom gašenja šteta koju uzrokuje može se smanjiti na minimum. Opasnost kod požara dimnjaka prijeti od iskrenja iz grla dimnjaka pa je stoga važno sav zapaljivi materijal, ako ga ima, udaljiti iz blizine dimnjaka. Također dolazi do prijenosa topline kroz zidove kojima je obzidan dimovodni kanal. Ako su na takve zidove naslonjeni zapaljivi materijali (drvo, papir i sl.), može doći do zapaljenja i širenja požara na prostor.

Vrlo visoka temperatura koja se razvija kod zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu, i do 1000 stupnjeva, može dovesti do pucanja zida kojim je obzidan dimovodni kanal i samog dimovodnog kanala.

Da bi dimnjak ispravno obavio svoju funkciju i ne bi predstavljao sigurnosnu prijetnju za svoje korisnike, potrebno je postupati u skladu sa zakonskim propisima i tehničkim normama, u što spada i redovito čišćenje dimnjaka od strane ovlaštene pravne ili fizičke osobe koja obavlja dimnjačarske poslove na temelju ugovora o koncesiji.

Također bih našim sugrađanima savjetovao da ne odlažu pepeo u kontejnere ili druga odlagališta za smeće jer i to zna biti čest uzrok požara, od onih manjih do onih katastrofalnih razmjera – upozorio je građane zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Virovitica Anto Tutić. (www.icv.hr; bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content