VIROVITIČKI LIST: Virovitički eksperimentalni rock sastav ZMaJ predstavio se albumom prvijencem

Virovitički eksperimentalni rock sastav ZMaJ novo je ime na hrvatskoj glazbenoj sceni, sastav koji se albumom prvijencem “Svaki kraj novi je početak” sa šest autorskih pjesama javnosti predstavio krajem 2016. godine. Kako kažu njegovi članovi, ZMaJ je nastao kao odgovor na glazbeni konformizam hrvatske publike i scene koja danas prolazi kroz napredak i promjene. Sastav čine Zrinko Jurić-Čivro (vokal, gitara, synth), Mario Petrinjak (bubanj), Jasmin Horak (bas gitara), Marina Novosel (bas klarinet), Sanda Kopić (flauta), Antonio Baranašić (truba, krilnica) te Tomislav Vrabac (violina).

FOKUS NA STVARANJU AUTORSKE GLAZBE
– Za razliku od većine mladih, ali i starih bendova koji se sve više odlučuju za komercijalni pristup glazbi, tj. izvođenje obrada poznatih pjesama, nama je prvenstveno fokus na stvaranju autorske glazbe. Upravo to je najveći problem publike u Hrvatskoj; preferiranje ustaljenih melodija prošlog stoljeća na uštrb suvremenog i inovativnog zvuka mladih bendova s domaće scene – istaknuo je član sastava Zrinko Jurić-Čivro.
Ono po čemu se ovaj mladi rock sastav razlikuje od drugih jest eksperimentalni pristup rock glazbi. Takvu glazbu krasi donošenje slobode i inovativnosti u standardni rock izričaj. Riječ je o uvođenju neuobičajenih instrumenata, aranžmana, ritmova kao i korištenju elektroničke glazbe, što na koncu “razbija” ustaljeni žanr.
– Takav izričaj namijenjen je svim glazbenim avanturistima koji traže nešto više od najnovijeg hita. Naša glazba je inspirirana raznim životnim iskustvima, osobnim i tuđim, emocijama i razmišljanjima koje prožimaju sva ta iskustva te svijetom u kojem živimo – naglašava Čivro.

IMG 3542 Custom

ALBUM VODI SLUŠATELJA NA NEZABORAVNO GLAZBENO PUTOVANJE
Na albumu “Svaki kraj novi je početak” glazba ima ulogu nositelja priče koja pokušava slušatelja odvesti na nezaboravno glazbeno putovanje različitim atmosferama, žanrovima i karakterom. Tematika albuma fokusirana je na odnos između veza i individualnosti, na cikličnost tog odnosa, na život i njegovu prolaznost te na cijelu paletu osjećaja koje ta previranja bude u čovjeku. Sniman je tijekom ljeta 2015. i 2016. u studiju “Zmajevo gnijezdo” u Milanovcu, kućnom studiju grupe u kojem su nastali svi materijali s albuma. Miks albuma napravio je Hrvoje Nikšić, legendarni producent zagrebačke alternativne scene u studiju “Kramasonik” u Zagrebu, a master Dubravko Lapaine, još jedan dragulj hrvatske eksperimentalne scene, u HOLP studiju u Čazmi. Album nije izdan od strane diskografske kuće, već je objavljen na Bandcamp stranici benda jer smatraju da im takav oblik promocije nudi veću neovisnost i slobodu, ali i lakše i brže širenje njihove glazbene poruke.

BROJNI PLANOVI ZA 2017. GODINU
Pred ZMaJ-em je zanimljiva godina. U okviru Noći muzeja 27. siječnja u Gradskom muzeju u Virovitici održat će audio izložbu i koncert u suradnji s Filipom Merčepom, nagrađivanim mladim glazbenikom. Početkom ljeta u planu je službena promocija albuma i koncert u Kazalištu Virovitica, a kruna događanja ove godine bit će mali festival u sklopu Rokova na koji će pokušati dovesti neke od eksperimentalnih bendova iz Hrvatske. Cilj festivala je zainteresirati publiku za novu domaću glazbenu scenu te bendove i priče koje ona nudi.
Značenje imena grupe, kako članovi sastava kažu, leži u snažnim asocijacijama na riječ zmaj. Ona može asocirati na različite stvari: individualnost, neovisnost, borbu, moć, no na slušateljima je da sami u nazivu grupe i njihovoj glazbi pronađu svoje značenje.

Ovdje možete poslušati prvu pjesmu s albuma “Svaki kraj novi je početak”

(www.icv.hr, Mirjana Lukačić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content