Virovitički list: Đuro Bukvić, načelnik Općine Lukač – Zadovoljan sam godinom na izmaku, ali kao i uvijek može se još bolje i više

Gospodine načelniče, koje su kapitalne investicije realizirane na području općine Lukač u 2016. godini?

– U 2016. godini općina Lukač je preko raznih fondova za provođenje određenih investicija dobila oko 23 milijuna kuna. Izvorni prihodi općine su oko 4 i pol milijuna, a ove godine ćemo ih završiti s 8 milijuna, što znači da smo svaku uloženu kunu okrenuli šest puta. Prije svega spomenuo bih najveće kapitalne investicije na području općine. To su završetak kanalizacije u Gornjem Bazju vrijednosti 12 i pol milijuna, nogostup u Lukaču 850.000 kuna, te kanalizacija u Breziku u vrijednosti 5 milijuna kuna na koju će se žitelji moći priključiti 1. lipnja 2017. godine. Nadalje, izgradili smo nogostup u Gornjem Bazju u vrijednosti 2 milijuna i 700 tisuća kuna, za staze na groblju u Lukaču smo potrošili 250 tisuća kuna, a mrtvačnica u Velikom Polju vrijedna je 430.000 kuna. Također, izgradili smo nove makadamske ceste u poljima koje smo financirali sa 800.000 kuna, dječje igralište u Breziku sa 70.000 kuna i igralište u parku u Turanovcu također sa 70.000 kuna. Naravno da uvijek možemo bolje i više, i za to ćemo se zalagati već u sljedećoj godini.

Nedavno ste započeli i s plinofikacijom u domovima na području općine?

– Tako je. Ovih dana smo krenuli s plinofikacijom u svim mjesnim domovima na području općine. Ove godine ćemo završiti domove u Turanovcu i Gornjem Bazju te sportski objekt u Gornjem Bazju koji koristi Nogometni klub Bratstvo. Sve zajedno vrijedi oko 250.000 kuna. Budući da je završen nogostup u Lukaču te ga završavamo u Gornjem Bazju, naručili smo i 90 novih koševa za smeće koje ćemo postaviti na nogostupe u vrijednosti 90.000 kuna.

Moram spomenuti i sufinanciranje rada Osnovne škole “Antun Gustav Matoš” u Gornjem Bazju. Općina je uskočila u kupnju kombija, 100 posto financiramo malu školu te prehranu za djecu čiji roditelji ne mogu pokriti troškove. Financiramo i naše udruge umirovljenika, KUD-ove, sportske klubove.

Odlično surađujemo sa svim mjesnim odborima i njihovim predsjednicima. Ono što sam obećao, to potvrđujem i dalje. Svim udrugama će svi objekti i dalje biti na raspolaganju. Općina Lukač iz svoga proračuna financira sva korištenja domova i njihove režije.

Što je s državnim poljoprivrednim zemljištem?

– Pošto smo dobili novog ministra poljoprivrede, našeg bivšeg župana Tomislava Tolušića, koji je ozbiljno primio posla i kvalitetno krenuo u rješavanje problema, od njega tražimo da iznjedrimo novi zakon o zemljištima, da poljoprivredno zemljište dobiju oni kojima je i potrebno, a to su obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Svi oni koji su redovno plaćali i nemaju dugove, bit će prioritet prilikom raspisivanja novih natječaja.

Općina Lukač brine i za socijalne slučajeve.

– Maksimalno stojimo iza svih socijalnih slučajeva na području općine. Podijelili smo drva i jednokratne financijske naknade koje redovito dajemo. U suradnji s Udrugom umirovljenika podijelit ćemo i poklon-pakete. U proračun za 2017. godinu smo stavili stavku pomoći umirovljenicima s najmanjim primanjima. U ovim teškim vremenima smatramo da je to obveza ne samo općine Lukač, nego svake jedinice lokalne samouprave. Moram naglasiti i da smo raspisali novi natječaj i potpisali ugovore o stipendiranju naših studenata, a sufinanciramo i školski prijevoz.

Naravno, ne smijem zaboraviti naše gospodarstvenike kojih na području općine ima oko 50. S njima smo u dnevnoj komunikaciji, jer ako nema zapošljavanja u ruralnim sredinama, dolazi do trenda iseljavanja mladih, a to nije slučaj u našoj općini. Uvjeren sam da će u godinama koje dolaze iseljavanje u potpunosti nestati te da ćemo se vratiti na 2007. godinu kada je općina Lukač imala stopu nezaposlenosti nula posto.

Dolaze li bolja vremena za ruralne sredine?

– Uvjeren sam da zahvaljujući našim gospodarstvenicima, otvaranju novih radnih mjesta, preko Vlade Republike Hrvatske na čelu s našim predsjednikom Andrejom Plenkovićem pušu neki novi vjetrovi, da konačno dolaze bolja vremena i za ruralne sredine. Mi ćemo i ovu godinu završiti sa suficitom te ćemo u 2017. godinu prenijeti milijun kuna. Ne dugujemo nikome ništa i sve svoje obveze plaćamo na vrijeme.

Ovim putem bih iskoristio prigodu te svim mještankama i mještanima svih naših naselja zaželio blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu novu 2017. godinu. (www.icv.hr; vle)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content