Virovitički list: Mirko Mališ, načelnik općine Čačinci – Zahvaljujući napornom radu općinske vlasti općina Čačinci ide sigurnim putem

*Općina Čačinci intenzivno radi na svim segmentima za boljitak življenja svojih žitelja, naglašava načelnik Mirko Mališ.

Općina Čačinci ide sigurnim putem, razvija se u svim granama, a sve zahvaljujući iznimnoj marljivosti općinske vlasti na čelu s načelnikom Mirkom Mališem. Cilj im je učiniti sve kako bi mještani imali maksimalne uvjete za život, a istovremeno daju sve od sebe da mjesto u kojemu žive ljudima bude što ljepše, ugodnije i sigurnije. Općina je realizirala mnoge uspješne projekte, ostvarila nove suradnje, otvorila visoke turističke vidike i stvorila plodno tlo za siguran razvoj u budućnosti. Budući da je 2016. iza nas, načelnik Mirko Mališ pokušao je podvući crtu i nabrojati sve odrađene i ostvarene projekte.

– Nakon provedenog natječaja za uređenje pješačke staze u naselju Čačinci odabran je ponuđač Tehnocolor Đakovo te je s njim potpisan ugovor za uređenje pješačke staze u ukupnoj duljini od 900 metara uz državnu cestu D2 ukupne vrijednosti investicije 623.350,62 kuna. Rok završetka radova je kraj 2016. godine, a kako sada stvari stoje, sve ide prema planu. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste uređena je kanalska infrastruktura uz županijsku cestu te rekonstruirana nerazvrstana cesta u naselju Bukvik.

REALIZIRAN PROJEKT ENERGETSKE OBNOVE ŠKOLE

Realizirali smo projekt energetske obnove Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Čačinci vrijedan 1,7 milijuna kuna. Projekt je uključivao rekonstrukciju dijela krovišta iznad male dvorane te novu stolariju i fasadu. Izvođač radova bila je tvrtka Građevinarstvo Horvat d.o.o., a stručni nadzor izvodi tvrtka Arhis d.o.o. Općina Čačinci sudjelovala je u sufinanciranju navedenih radova u iznosu od 100.000 kuna. Uz sve to potpuno je adaptirano i krovište škole, čime su zaokruženi radovi na vanjskom uređenju školske zgrade. Uređen je dio Trga kardinala Franje Kuharića uz crkvu Presvetog Trojstva, a radovi su uključivali rekonstrukciju ograde oko crkve, uređenje odvoda oborinskih voda, uređenje pješačke staze te postavljanje poprsja dvaju čačinačkih župnika Augustina Dukovića i Josipa Josipovića.

Uređen je i dio parka u Slatinskom Drenovcu, izgrađen je dio odmorišta sa zdencem grofa Jankovića na trasi puta prema park-šumi i turističkoj destinaciji Jankovac. Tijekom godine u vlastitoj režiji u potpunosti smo uredili i obnovili dva dječja igrališta u naselju Čačinci i to u Bukvičkoj i Glavnoj ulici. Izrađena je projektna dokumentacija za projekte izgradnje dječjeg vrtića uz popratne sadržaje u sportskom centru (projekt se prijavljuje na natječaj iz Mjera ruralnog razvoja 7.4.), izgradnje nerazvrstane ceste u ulicama Franje Jusupa i Petra Svačića (projekt se prijavljuje na natječaj iz Mjera ruralnog razvoja 7.2.2.), izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete uz državnu cestu D2 u Čačincima, projekt izmjene svih rasvjetnih tijela javne rasvjete na području općine Čačinci i energetski izračun za isti projekt.

ZAHVALJUJUĆI SURADNJI OPĆINE I UDRUGA S PODRUČJA OPĆINE ORGANIZIRANE SU RAZNE MANIFESTACIJE

Izrađen je i usvojen Strateški program gospodarskog razvoja općine Čačinci 2015.-2012. godina, a II. izmjene Prostornog plana uređenja općine Čačinci su pri kraju.
Pomagali smo i brinuli se o svim segmentima naše društvene zajednice, od udruga, učenika i mladih do umirovljenika i starih i nemoćnih osoba. Programom “Pomoć zajednici” koji za cilj ima skrb o starijima i nemoćnima, a ujedno i zapošljavanje žena Općina Čačinci u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje provodi projekt javnih radova. Usluge koje su prema ovom programu dostupne usmjerene su na pet glavnih područja: organiziranje prehrane, kućni poslovi i uređenje okućnice, osobna higijena i osnovna zdravstvena skrb, psihosocijalna podrška te posredovanje u ostvarivanju različitih prava.

Od 1. travnja 2016. godine zaposleno je 10 djelatnica na provođenju navedenog programa u trajanju od 6 mjeseci. Zahvaljujući suradnji Općine i udruga s područja općine organizirane su razne manifestacije kulturnog, sportskog, duhovnog i humanitarnog karaktera: humanitarni malonogometni turnir “4 kafića”, maškare, kazališna predstava “Nećeš razbojniče”, Uskrsni sajam, proslava 35. obljetnice osnivanja KK Mladost Čačinci, Brdska utrka “Biser Slavonije”, izložba fotografija “Čačinačke skitnje”, Palačinkijada, Fišijada, Tijelovo, Biciklijada, Srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu… Redovno su se provodili radovi na održavanju javnih površina, javne rasvjete te ostalih komunalnih poslova.

NASTAVLJENA SURADNJA S MAĐARSKOM OPĆINOM CSAVOLY

U nekoliko navrata predstavnici općine Čačinci posjetili su prijateljsku općinu Csavoly u Republici Mađarskoj, a predstavnici mađarske općine gostovali su i u Čačincima. Povelja o prijateljstvu i suradnji između dvije općine potpisana je 2015. godine te su ovo prijateljski susreti s ciljem promicanja kulturnih vrijednosti, a isto tako i održavanje dobrih međunarodnih odnosa.

Na kraju svakako moram spomenuti kako nas je ove godine zadesila i elementarna nepogoda. Početkom svibnja Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda općine Čačinci podnijelo je Županijskom i Državnom povjerenstvu prvo priopćenje o elementarnoj nepogodi na području općine Čačinci nastaloj zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih izrazito niskim temperaturama – mrazom 26. travnja 2016. godine, a kojom su na navedenom prostoru nanesene velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama (ratarskim, povrtlarskim, industrijskim) i trajnim nasadima. Elementarna nepogoda proglašena je 4. svibnja. Povjerenstvo je obradilo sve pristigle prijave te su procijenjene štete unesene u internetsku aplikaciju Ministarstva poljoprivrede i Državnog povjerenstva.

Dali smo sve od sebe, a to ćemo činiti i nadalje za normalan i siguran život naših sumještana, kojima i ovim putem želim uputiti najljepše želje povodom Božića i nove 2017. godine – zaključio je načelnik Mirko Mališ. (www.icv.hr; vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content