Virovitički list: Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača – 2016. će biti zapamćena po pripremnim aktivnostima za najveći općinski projekt – izgradnju kanalizacijske mreže Aglomeracije Pitomača

Godina 2016. polako se bliži svome kraju. Po čemu će je stanovnici općine Pitomača osobito pamtiti, odnosno koji su kapitalni projekti provedeni na području općine?

– Ova godina koja se ubrzano primiče svojem kraju, a koja zbog političke situacije na državnoj razini nije bila pogodna za lokalnu samoupravu, na području općine Pitomača ostat će zapamćena po pripremnim aktivnostima za, nadamo se, najveći općinski projekt – izgradnju kanalizacijske mreže aglomeracije Pitomača. Prema projektantskim podacima projekt je vrijedan više od 120 milijuna kuna i bit će nominiran za financiranje iz sredstava Europske unije. Njegova priprema privodi se kraju, a nositelj aktivnosti zbog njegove složenosti bit će virovitički Virkom.

Stanovnici općine, zbog vizualnog identiteta projekta, ovu će godinu više pamtiti po projektu uređenja dječjih igrališta u četirima općinskim naseljima – Starom Gracu, Starogradačkom Marofu, Otrovancu i Grabrovnici, provedenom uz pomoć našeg ministra Tomislava Tolušića i sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Spomenut ću još samo da smo ove godine započeli s uređenjem mjesnog groblja u Pitomači koje je osvijetljeno, uređeni su njegovi glavni pješački koridori, prilaz od strane željezničke stanice i sportskog kompleksa Gmanje, a obnovu je doživjela i kapelica obitelji Gec.

Svojim mještanima dajete veliku podršku i kroz razna sufinanciranja, a rekorder ste i po broju stipendista. Koliko stipendista imate i koji je iznos stipendije?

– Općina Pitomača kao jedinica lokalne samouprave i postoji da bi bila servis žiteljima svoje općine te stoga ne trebaju čuditi brojna sufinanciranja kojima im pomažemo, poput sufinanciranja rada dječjeg vrtića, glazbene igraonice, mjesečne đačke putne karte za polaznike srednjih škola, prijevoza djece s posebnim potrebama od kuće do škole, nabave udžbenika za polaznike nižih razreda osnovne škole… Stipendiranje redovitih studenata s područja općine posebna je priča. Ove smo godine probili brojku od 100 općinskih stipendista koji godišnje tijekom deset mjeseci primaju općinsku stipendiju u iznosu od 700 kuna mjesečno. Teško da ćemo sredstvima općinskog proračuna narednih godina moći pratiti ovakav porast broja općinskih stipendista, ali dokle god će općinski proračun moći pratiti ovo sufinanciranje, Općina Pitomača ulagat će u svoju mladost.

Hrvatska turistička zajednica odobrila Vam je projekt “Drava route – pitomačka dionica”. Što je napravljeno u sklopu provedbe i koji je cilj?

– U sklopu javnog poziva Hrvatske turističke zajednice za kandidiranje projekata turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima za potpore u 2016. godini, Općini Pitomača odobreno je 50.000 kuna za sufinanciranje tog projekta ukupne vrijednosti 110.000 kuna. Cilj je razvijanje primarnog turističkog proizvoda, posebnih vrsta turizma, konkretno cikloturizma i produljenje turističke sezone na području općine Pitomača. Projektne aktivnosti koje su završene odnosile su se na izgradnju suvremenog odmorišta za bicikliste pored dravskog mosta prema Križnici, postavu info-panoa s kartom i putokaza za biciklističku stazu Drava route, kao i izdavanje brošurice s kartomtog područja i biciklističkim rutama.

U planu imate i nove, atraktivne sadržaje na Križnici u okviru projekta “Adrenalinski zeleni park”.

– Turistička destinacija Križnice prepoznatljiva je po svojem specifičnom geografskom položaju, očuvanoj prirodi i skladnom suživotu čovjeka i prirode. Želju Općine Pitomača da ona bude još prepoznatljivija grupa naših arhitekata (Krunoslav Kovač, Martina Tišljar i Neven Vlahović) pokušala je ostvariti vizijom projekta izgradnje Adrenalinskog zelenog parka Križnica, osmislivši idejno prostorno i arhitektonsko rješenje koje uključuje atraktivne adrenalinske i pustolovne programe koje je moguće doživjeti na prekrasnoj rijeci Dravi i njenim obalama, a predviđeni su za obiteljski i team building turizam. Projekt kao sadržaje predviđa izgradnju zone sporta i rekreacije, adrenalinski park poligon, kamp sa bungalovima i šatorima, plažu, dječje igralište i šetnice. Problem vlasništva nad zemljištem (Republika Hrvatska, Hrvatske vode) prvi je s kojim se Općina Pitomača mora uhvatiti u koštac, ukoliko ovu ideju želi pretočiti u stvarnost.

U planu je i izgradnja sportsko-rekreacijskog centra. Možete li nam reći nešto ukratko o tom projektu?

– Općina Pitomača već duže vrijeme u Pitomači planira izgraditi sportsko-rekreacijski centar koji bi stanovnicima cijele općine omogućio kvalitetnije bavljenje rekreacijskim sportskim aktivnostima. Kao lokacija za predmetni projekt izabrano je bivše pitomačko Sajmište, za koje nam je grupa već spomenutih arhitekata izradila idejno-prostorno i arhitektonsko rješenje te smo u međuvremenu ishodili lokacijsku dozvolu. Ta nam je dozvola potrebna da s Republikom Hrvatskom riješimo pitanje vlasničkih odnosa na predmetnom zemljištu kako bi se moglo pristupiti izradi glavnog projekta radi ishođenja građevinske dozvole. Samo SRCE, kako već nazivamo budući centar, bit će kombinacija velikog broja sportskih terena, skate parka, trim staze, fitnessa na otvorenom, mini golfa, dječjeg igrališta te ugostiteljskog objekta s terasom.

Što još osim navedenog imate u planu realizirati u 2017. godini?

– Općina Pitomača trenutačno izrađuje dokumentaciju za Turistički informativni centar – Klopotec, čijom bi realizacijom prostor i okruženje Podravske strehe u vlasništvu Turističke zajednice općine Pitomača u Kladarskom bregu dobili novi vizualni identitet. Osim toga, imat ćemo i dva projekta u našoj poduzetničkoj zoni u Kladarama. Prvi je Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije u sklopu kojega će se u navedenoj zoni izgraditi Poduzetnički inkubator za koji je ishođena sva potrebna građevinska dokumentacija, a za koji vjerujemo da će pružiti utočište novim poduzetnicima početnicima, među kojima će biti i bivših korisnika općinske stipendije koji će svoje poduzetničke ideje pokušati sprovesti na području matične općine. Drugi je projekt izgradnja reciklažnog dvorišta koje smo pozitivnom zakonskom regulativom obvezni izgraditi, nadamo se uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz čije je sufinanciranje ishođena i potrebna građevinska dozvola.

Također, Općina se aktivno uključila i u Program prekogranične suradnje Interreg Mađarska – Hrvatska 2014.-2020., na koji smo u suradnji s mađarskim partnerima i uz veliku pomoć Razvojne agencije Virovitičko-podravske županije VIDRA nominirali četiri projekta, od kojih smo na dva projekta prijavitelj (Dom kulture u Pitomači i Memorijalni muzej Petra Preradovića), a na dva partner (Interpretacijski centar flore i faune rijeke Drave na Križnici i Sportski centar Gmanje). (www.icv.hr; mb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content