Županija ponudila Ministarstvu branitelja dvorac u Cabuni kao budući Centar za kulturu zdravlja – Centar za branitelje

Dvorac Janković u Cabuni, čiji je vlasnik Virovitičko-podravska županija, u budućnosti bi mogao postati ”Centar za kulturu zdravlja – Centar za branitelje Cabuna”, odnosno veteranski centar za brigu i skrb hrvatskih branitelja. To je sažetak sastanka obnašateljice dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanje Bošnjak i pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića. Vrijednost obnove, prema procjeni projektanata, iznosila bi oko 30 milijuna kuna. Obnovom će se dobiti oko 3.000 četvorna metra prostora u podrumu, u prizemlju, te na prvom katu.
IMG 2745 e1484218582315

 

Virovitičko-podravska županije je do sada, europskim sredstvima, već obnovila jedan i to Hotel Kuriju Janković u Kapela Dvoru, a ove godine kreće u obnova drugog dvorca, Dvorca Janković u Suhopolju, pokazujući iznimnu brigu za obnovu kulturne baštine.
Dvorac obitelji Janković je unatoč činjenici da je zaštićen kao kulturno dobro, u izuzetno lošem i derutnom stanju i svakoga dana sve više i više propada. Izgrađen je oko 1880. godine. Krajem Drugog svjetskog rata stradao je u požaru, nakon čega je uslijedila djelomična obnova i pokušaj da se spasi stavljanjem u funkciju osnovne škole u 60-im godinama 20. stoljeća. Međutim, bio je to neuspio pokušaj. Dvorac je konačno posve napušten i ostavljen da propada u 70-im godinama prošlog stoljeća.

(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

cabunaDvorac

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content