Danas se obilježava Svjetski dan radija

Danas se obilježava Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija koji je porukom: “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta” započeo emitiranje 13. veljače 1946. godine.
Iako je prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.
Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

Županijski radio Virovitica prošle godine obilježio je 50 godina postojanja. Naime, šezdesetih godina lokalizacija radio difuzije zahvatila je i Viroviticu koja je program počela emitirati 4. listopada 1966. godine na frekvenciji 202.2 m, na srednjem valu, s 50 vatnim odašiljačem RIZ-ove proizvodnje, koji je Radio Virovitici dao na upotrebu Radio Zagreb. Ostale dijelove opreme i studio u potkrovlju Gradskog dvorca u Virovitici izradili su virovitički entuzijasti predvođeni tadašnjim tehničkim rukovoditeljem Radija Virovitice, kasnije i direktorom Virovitičkog lista Milanom Sokele. Od svog postojanja, pa i danas, Županijski radio Virovitica najslušaniji je radio u Virovitičko-podravskoj županiji te među prvih 50 najslušanijih radijskih postaja u Hrvatskoj.

(www.icv.hr, foto:ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content