Dogodilo se na današnji dan – 10.2.

Podijeljena Nova Francuska
1763. godine Britanija i Španjolska Pariškim mirom podijelile su Novu Francusku, dokrajčivši francusko kolonijalno carstvo

Sjedinjene Američke Države udvostručile teritorij
Na današnji dan 1804. godine kupile su Sjedinjene Američke Države Louisianu od Napoleonove Francuske i tako udvostručile svoj teritorij. Kupljeno zemljište imalo je površinu od 2,140,000 kvadratnih kilometara (gotovo 38 puta veće od Republike Hrvatske!). SAD je za to golemo zemljište platio samo 15 milijuna dolara, što iznosi samo 7 centa po hektaru.

Alexander Graham Bell obavio prvi telefonski razgovor
Na današnji dan 1876. godine obavljen je prvi telefonski razgovor u svjetskoj povijesti.

Stvoren animirani film Tom i Jerry
1940. godine Hanna & Barbera stvorili su i danas rado gledan animirani film Tom i Jerry u kojem mačak i miš neprestano ratuju.

Objavljen prvi svezak Hrvatske enciklopedije
1941. godine objavljen prvi svezak Hrvatske enciklopedije.
Najveći bombarderski napad u povijesti
Procjenjuje se da je najsnažniji bombarderski napad u povijesti ratovanja izveden 9. i 10. ožujka 1945. godine, kad su američki bombarderi napali japanski glavni grad Tokio. Poginulo je oko 100,000 ljudi, pa je taj napad bio smrtonosniji čak i od nuklearnih udara na Hirošimu i Nagasaki.

Mirovnim ugovorom 175 km² pripalo Hrvatskoj

1947. godine u Parizu je Mirovnim ugovorom između FNRJ i Italije, 175 km² međunarodno pravno pripalo Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj. Pariškim je ugovorom Istra i dio Slovenije, u međuratnom periodu u sastavu Italije, pripojen Jugoslaviji, zapravo republikama Hrvatskoj i Sloveniji.

Kasparov pobjeđen od strane računala
Garry Kasparov sjećati će se 10. veljače 1996. godine kao dana kada je jedan velemajstor po prvi put izgubio šahovsku partiju od strane računala, a to neće zaboraviti niti u IBM-u čije je superračunalo Deep Blue uspješno obavilo taj zadatak.

Rođendani
1898. – Bertolt Brecht, njemački književnik i autor djela “Majka Courage i njezina djeca”, “Kavkaski krug kredom”, “Dobri čovjek iz Sečuana” i drugi.

1935. – Miroslav “Ćiro” Blažević, nogometni trener. Pod njegovim vodstvom hrvatska reprezentacija igrala je svoje prve kvalifikacije za Prvenstvo Europe, osvojila prvo mjesto u grupi, ispred Italije i izravno se kvalificirala na Euro 96 u Engleskoj…

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content