Dogodilo se na današnji dan – 24.2.

Izdan edikt kojime je započeo posljednji veliki progon kršćana
303. godine u Istočnom Rimskom carstvu izdan je edikt kojime je započeo posljednji veliki progon kršćana, a u kojem je sudjelovao i tadašnji car zapadnog dijela carstva, Dioklecijan, prije nego je donesen edikt o toleranciji 311. godine.

Dogodila se “Bitka za Los Angeles”
Manje od tri mjeseca nakon ulaska u 2. svjetski rat, 1942. godine, SAD se suočio s prvom većom panikom na domaćem teritoriju. Tijekom noći vojska je zaprimila pozive uznemirenih građana koji su tvrdili da su iznad Los Angelesa primijetili nepoznate leteće objekte. Odmah je upozorena protuzračna obrana čiji topovi su tijekom cijele noći pucali u nebo nad ‘Gradom anđela’, a događaj je zapamćen pod novinskim nazivom “Bitka za Los Angeles”.

Priznat Ivan Zapolja
Potpisivanjem mira u Velikom Varadinu 1538. godine, Ferdinand I. habsburški priznao je Ivana Zapolju, koji je imao potporu velikog dijela ugarskog i hrvatskog plemstva, za kralja Mađarske čime je završen građanski rat između Ferdinanda i Zapolje.

Juan Perón pobijedio na izborima u Argentini
Na današnji je dan 1946. godine na argentinskim predsjedničkim izborima pobijedio kandidat Juan Perón, a istodobno je na parlamentarnim izborima pobijedila njegova Laburistička stranka. To su bili prvi predsjednički izbori koje je Perón dobio. Zanimljivo je da se Perón oženio Evom (“Evitom”) samo 4 mjeseca prije izborne pobjede. Kasnije će pobijediti još dva puta (1951. i 1973. godine), no posljednji mandat ne će moći odraditi do kraja jer je umro već 1974. godine, samo 9 mjeseci nakon početka mandata, u 79. godini života.

Održan prvi javni skup nacističke stranke (NSDAP)

Na današnji dan 1920. godine njemačka nacistička stranka održala je u münchenskoj pivnici Staatliches Hofbräuhaus svoj prvi skup pod nacističkim imenom. To je prije bila malena stranka imena Njemačka radnička stranka (Deutsche Arbeiterpartei). Na današnji dan istupila je s novim imenom Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. Hitler je u to vrijeme bio samo jedan od članova stranke, a predsjednik je bio Anton Drexler. Zanimljivo je da je Hitler želio da novo ime bude “Socijalno revolucionarna stranka”, no prihvaćen je prijedlog Rudolfa Junga i dodan je pojam nacional-socijalizam u naziv. Na tim prvim skupovima Hitler je govorio po pivnicama i otkrio svoj govornički talent. Prvotno malena stranka počela je naglo rasti, jer su ljudi bili privučeni njegovom govorničkom vještinom, koja je i njemu samom bila veliko otkriće. Nacistički govori bili su antisemitski, antikapitalistički, antiliberalni, antidemokratski i, naročito, antimarksistički.

Rođen Steve Jobs
Na današnji dan 1955. godine rođen je Steve Jobs, osnivač tvrtke Apple Computer. Otac i majka su mu bili dvoje sveučilištaraca koji nisu bili u braku, Joanne Carole Schieble, njemačko-švicarskog porijekla i Abdulfattah “John” Jandali, inače sirijski musliman. Oni su već prije rođenja djeteta odlučili dati ga na posvajanje. Posvojila ga je obitelj Jobs. Odrastao je u Silicijskoj dolini u Kaliforniji. Nije završio fakultet, nego se ispisao nakon jednog semestra. Nikada nije stupio u kontakt sa svojim biološkim ocem, no upoznao je biološku majku i sestru (biološki roditelji su se naknadno vjenčali i imali kćer). Zajedno sa Steveom Wozniakom u garaži punoj jabuka napravio je prvo kućno računalo Apple (“Jabuka”). Tako je i imenovao tvrtku, koju je osnovao s Wozniakom. Prakticirao je zen budizam. Vozio je automobil Mercedes SL 55 AMG bez registarskih tablica. Naime, koristio se rupom u kalifornijskom zakonu koja je omogućavala da se novo vozilo prvih 6 mjeseci vozi bez tablica, tako da je on svakih 6 mjeseci uzimao na leasing novi Mercedes. Umro je od raka 5. listopada 2011. godine u 56. godini života. Bogatstvo mu se procjenjivalo na 8.3 milijardi dolara.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content