FOTO: U Zdencima prikazan stari slavonski običaj čijanja perja

Udruga Rukotvorine u Domu kulture u Zdencima organizirala je 15. ”Zdenačko čijalo”, manifestaciju koja prikazuje stari slavonski običaj čijanja perja. Manifestaciji su nazočili obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, predsjednica općinskog vijeća Zdenci Vidica Kovačević i mnogi drugi gosti koji su do kraja napunili zdenački Dom kulture. 15. Zdenačko Čijalo otvorio je načelnik Tomislav Durmić.

DSC2573

Članice udruge Rukotvorine tradicionalno su izvele igrokaz u kojem su prikazale običaj čijanja perja ususret udaje trudne kćerke, u kojem su ponovno prednjačila sjećanja bake Marije Paulić koja i danas sa svojih 83. godine vješto čija perje i prekrasno pjeva stare slavonske pjesme. Nakon što je perje iščijano, žene su pojele i popile što je gazdarica pripremila i krenulo se na počinak, ali prije toga valjalo je zapjevati i zaplesati. Svoje folklorno i glazbeno umijeće nazočnima su tako pokazali Kulturno-umjetničko-društvo ”Mikleuš” i domaćin ”Zdenac” iz Zdenaca koji su nakon svojih koreografija, zajednički, za publiku, zaplesali nekoliko prepoznatljivih slavonskih kola…
Predsjednica Udruge Rajka Abramović zahvalila je od srca hvala svim ženama iz Udruge koje su naporno i marljivo radile sve ove godine da bi ovaj stari, slavonski običaj pokazale u najboljem mogućem svjetlu, a isto tako i Općini Zdenci i Virovitičko-podravskoj županiji na svesrdnoj pomoći.

(www.icv.hr, vg; foto: Vladimir Grgurić)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content