Posjeta veleposlanika Mađarske u RH NJ.E. Joszefa Magyara i savjetnika za ekonomske odnose Karolya Schercera

Veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Joszef Magyar i savjetnik za ekonomske odnose Karoly Scherczer. 13. veljače posjetili su Virovitičko-podravsku županiju, Grad Viroviticu i HGK – Županijsku komoru Virovitica. Nakon posjete županiji i gradu, izaslanstvo Veleposlanstva Republike Mađarske u HGK – Županijskoj komori Virovitica, primio je predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Ivan Slamić i direktor Milan Vanđura sa suradnicima.

Predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Ivan Slamić izrazio je zadovoljstvo kontinuitetom bonitetnih odnosa s mađarskim Veleposlanstvom i institucijama iz Mađarske: Trgovačko-industrijskim komorama, Poduzetničkim centrima županije Somogy i Baranya.

Odjel za međunarodne poslove i EU HGK – Županijske komore Virovitica pripremio je, a direktor Milan Vanđura održao je prezentaciju „Osobitosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije i vanjskotrgovinska razmjena s Republikom Mađarskom“, te je rekapitulirao međusobnu gospodarsku suradnju Virovitičko-podravske županije i Mađarske.

Osobito je istaknuo suradnju tvrtki, kroz dugogodišnju proizvodnju šećerne repe, a od prošle godine i u proizvodnji ljekovitog bilja.

Izgradnja brze ceste pravcem Gradec-Bjelovar-Virovitica-Barcs-Szigetvar-Szentlorinc-Pecs, te dalje prema Transilvaniji, krucijalno je pitanje daljnjeg razvoja međusobnih gospodarskih odnosa i razvoja Virovitičko-podravske županije, ali i južnih dijelova županije Somogy i zapadnog dijela županije Baranya u Mađarskoj.
Ova prometnica dat će impuls razvoju gospodarstva, što će generirati niz pozitivnih efekata, među kojima osobito porast investicija, zapošljavanja i zaustavljanje depopulacije stanovništva.

Veleposlanik Jozsef Magyar izrazio je zadovoljstvo, te se očitovao da je HGK – Županijska komora Virovitica jedna od komora, koja najintenzivnije obavlja aktivnosti i poticanju i razvijanju gospodarskih odnosa Republike Hrvatske i Mađarske, primarno sa županijama Somogy i Baranya, te međusobnim nastupima na bazi reciprociteta, na sajmovima, što doprinosi rastu obima međusobne robne razmjene i gospodarske suradnje u cjelini.

Na susretu je razgovarano o bilateralnim gospodarskim odnosima i sajmu Viroexpo, te ostalim oblicima međusobne gospodarske suradnje između Hrvatske i Mađarske, a u koje je uključena, direktno i(li) indirektno i HGK – Županijska komora Virovitica.

Veleposlanik je upoznat da će na 22. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, sudjelovati 30 izlagača iz Mađarske, od čega posredstvom HGK – Županijske komore Virovitica, kao jednog od organizatora sajma Viroexpo, sudjelovati i 15 izlagača.

Iz županije Somogy, u koordinaciji i realizaciji s Poduzetničkim centrom županije Somogy Uredom u Barcsu, predstaviti će se 6 izlagača, a iz županije Baranya, u koordinaciji i realizaciji sa Poduzetničkim centrom županije Baranya i sajmom Gazdanapok predstaviti će se 9 izlagača.

IMG 1564Na kraju posjete Virovitičko-podravskoj županiji Veleposlanik Jozsef Magyar i savjetnik za ekonomske odnose Karoly Scherczer posjetili su i Tvin, najveću tvrtku finalne drvno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj, gdje im je direktor Tvina Ivan Slamić i predsjednik HGK – ŽK Virovitica, predstavio proizvodni program Tvin-a.

(HGK)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content