Predsjednik Vlade Andrej Plenković: Gospodarski trendovi ohrabrujući su za poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je 22. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede VIROEXPO u Virovitici. Uz predsjednika Vlade bio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

– Poznato mi je da je ovaj sajam krenuo prije dvadesetak godina, kao inicijativa entuzijasta koja je de facto bila svedena na jedan županijski događaj. I evo, u dva desetljeća došli ste na preko 25 tisuća kvadrata izložbenoga prostora i preko 600 izlagača iz 27 zemalja, što govori o poduzetnom duhu, gostoprimstvu i želji organizatora da imaju jedan referentan događaj tijekom godine koji okuplja sve one koji žele razmjenu, trgovinu, veća ulaganja u gospodarstvo, poljoprivredu i obrt. Zato vam čestitam jer je ovaj sajam sada među relevantnijim i važnijim sajmovima u Hrvatskoj – rekao je predsjednik Vlade. Prisjetivši se da mu je ovo druga prigoda da govori na otvaranju VIROEXPO-a, premijer Plenković dodao je da je jedan od ciljeva Vlade povećati ulaganja u cestovnu infrastrukturu kako bi Virovitičko-podravska županija bila bolje povezana s ključnim prometnicama i autocestama u Republici Hrvatskoj.

– Dobro je da je Češka naša zemlja partner ove godine. Zajedno s Mađarskom, ona drugi puta ima ovu ulogu, što govori da je geografski položaj Virovitice i Virovitičko-podravske županije naslonjen na srednju Europu, na zemlje koje su nam bliske, zemlje s kojima nas povezuje ne samo kultura i povijest, nego i želja za što većom trgovinskom razmjenom i za što većim gospodarskim boljitkom. Hrvatska Vlada prepoznala je da je VIROEXPO bitan, stoga nije čudo da su pokrovitelji čak četiri ministarstva – istaknuo je.

MG 6451

GOSPODARSKI TRENDOVI OHRABRUJUĆI SU ZA PODUZETNIKE, OBRTNIKE I POLJOPRIVREDNIKE

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ovom se prigodom osvrnuo i na pozitivne gospodarske trendove.

– Kada sam kretao prvo u unutarstranačku, a potom i u kampanju za Hrvatski sabor, rekao sam da je zemlji potrebna politička stabilnost. To smo ostvarili i taj je cilj prepoznat u hrvatskom društvu. Naš je drugi ključni cilj bio gospodarski rast i razvoj. Činjenica je da se projekcijama hrvatske Vlade o gospodarskom rastu, smanjenju deficita, smanjenju javnog duga, padu nezaposlenosti i povećanju stope zaposlenosti u ovom trenutku pridružuju i ocjene međunarodnih financijskih institucija i Europske komisije. Ti su signali ohrabrujući, pogotovo za sve vas ovdje izlagače – poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike. Takvo pozitivno ozračje može i mora biti poticaj stabilnijem pravnom okviru u Republici Hrvatskoj, predvidljivom poreznom okviru, povoljnoj ulagačkoj klimi u kojoj se svi oni koji imaju poslovni plan i ideju kako uložiti i oploditi svoja sredstva, kako napraviti učinkovit sustav proizvodnje i distribucije mogu naći u poziciji da im Vlada i okvir koji hrvatska država daje bude plus, a ne otegotna okolnost. Stoga smo išli i sa 104 mjere rasterećenja hrvatskih poduzetnika i gospodarstvenika, ubrzanjem brojnih administrativnih procedura, što ćemo raditi i kroz temeljitu reformu državne uprave, s poreznom reformom koja je već mnogim ljudima donijela osjetne učinke i kada je riječ o dohotku i o smanjenju poreza na dobit. Sve su to mjere koje smo poduzeli u prvih 100 dana rada ove Vlade, bez čekanja, bez gratis perioda, bez ikakvoga zagrijavanja. To smo uradili zato što znamo da Hrvatska i hrvatski ljudi očekuju od institucija vlasti brze i kvalitetne iskorake – kazao je predsjednik Vlade i zaključio:

– Jamčim vam da ćemo tim tempom i tom dinamikom nastaviti, da imamo ambiciozne i radišne ministre koji zajedno sa svojim brojnim suradnicima i cijelim državnim aparatom žele raditi na dobrobit svih ljudi, a posebno se osloniti na poljoprivrednike, gospodarstvenike i obrtnike. (vlada.gov.hr; foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content