Vinogradari tradicionalno zajedno na 22. Viroexpu

U srijedu je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Ivane Nemet, enologinje u PP Orahovica, održana 22. sjednica Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o stanju u vinogradarstvu, prošlogodišnjoj berbi, proizvodnji vina, njegovoj kvaliteti i količinama, promociji i stručnim edukacijama.

Zaključeno je da je 2016. godina bila izazovna godina za vinogradare. U nizinskim predjelima, na vinovoj lozi, mraz i tuča, nanijeli su znatne štete, što je utjecalo na smanjenje prinosa, a odrazit će se i na ovogodišnju berbu. U područjima, gdje nije bilo mraza i tuče, ostvareni su dobri prinosi grožđa, a vina su izuzetne kvalitete razlog čemu je i to, što sve više vinogradara i podrumara, u praksi primjenjuje savjete struke.

Istaknut je i problem pojave žutice vinove loze, virusnog oboljenja čiji je uzročnik američki cvrčak. Uz pravovremenu i pravilnu primjenu zaštitnih sredstava i uklanjanja zaraženih trsova, bolest se može spriječiti. Velik problem čine i zapušteni vinogradi, koje treba krčiti, kao i korovi, u vinogradima i u blizini vinograda, kojima se američki cvrčak hrani. Donijeta je i odluka o zajedničkom, tradicionalnom nastupu članova Grupacije na 22. Viroexpu.

Realizirat će se, već tradicionalno, stručno putovanje, ovisno o broju zainteresiranih, te adekvatno mogućnostima, u bliže ili dalje destinacije, s ciljem razmjene iskustava i upoznavanja sa saznanjima ostalih značajnih vinogradara i vinara. Sjednici su prisustvovali najveći proizvođači vina, koji godišnje proizvedu oko 7.000 hl vina prepoznatljive kvalitete, te predstavnici Udruga vinogradara i voćara s područja Virovitičko-podravske županije. (hgk žk virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content