Završna konferencija IEE projekta SRCplus pod nazivom „Biomasa iz KKO za povećanje konkurentnosti i ruralni razvoj“ u PDCK-u

Energetski institut “Hrvoje Požar” u suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencija organizira u petak, 10. veljače, završnu konferenciju IEE projekta SRCplus pod nazivom „Biomasa iz kultura kratke ophodnje za povećanje konkurentnosti i ruralni razvoj“. Konferencija će se će održati u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici s početkom u 9 sati i 30 minuta.

Na konferenciji će se govoriti o kulturi kratkih ophodnji (KKO). One su drvenaste vrste (crna joha, breza, grab, kesten, jasen, topola, bagrem i vrba) koje se uzgajaju u kratkim ophodnjama (2-8 godina) na poljoprivrednim površinama za energetske potrebe kroz proizvodnju biomase.

Uz poljoprivrednike i javna upravna tijela, drvno-prerađivačka industrija prepoznata je kao jedan od glavnih nositelja dionika u lancu, i to u ulozi potencijalnog korisnika drvne sječke iz KKO. U kombinaciji s drvnim ostatkom iz obrade sirovine, drvna sječka iz KKO mogla bi se koristiti za proizvodnju topline za proizvodne procese industrije, dok se kvalitetnije drvo može sačuvati za proizvode koje donose veću dodanu vrijednost poput proizvodnju peleta ili proizvodnju lijepljenih ploča, iverice, MDF… Takav bi pristup osigurao lokalnu sirovinu i energent za drvnu industriju, ali i stimulirao daljnji razvoj industrije temeljen na lokalnom kapitalu i ruralnom razvoju regije, budući da takvi lanci generiraju nove ekonomske aktivnosti i potražnju za novim radnim mjestima.
Upravo iz tog razloga završni skup SRCplus projekta održat će se upravo u Panonskom drvnim centrom kompetencija koji je prepoznat kao važna karika u vidu istraživanja i razvoja, ali i značajnosti za opći razvoj drvno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj.

Cilj skupa je prenijeti stečena saznanja o mogućnostima uzgoja i korištenja kultura kratkih ophodnji, iskustvima i pozitivnim primjerima iz Europe, rezultatima projekta, ali i skrenuti pozornost na mogući utjecaj kultura kratke ophodnje na ruralni razvoj i gospodarstvo.

(www.vpz.hr; foto: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content