Alternativa za vas: Osam namirnica za dubinsko čišćenje organizma

Naše tijelo ima vlastiti sustav za detoksikaciju. No, on može biti oslabljen pod utjecajem različitih čimbenika poput nepravilne prehrane, toksina iz naše okoline, prejedanja, stresa, sjedilačkog načina života te općenito loših zdravstvenih navika. Tada dolazi do pojačanog nakupljanja toksina i tijelu je potrebna pomoć kako bi se štetne tvari eliminirale iz organizma. Čišćenje organizma pospješit će aktivaciju prirodnog tjelesnog sustava zaduženog za eliminaciju toksina, spriječiti njihovu prekomjernu akumulaciju te osnažiti cijeli organizam.

Zdravstvene dobrobiti detoksikacije
Čišćenje organizma pomaže kod brojnih kroničnih oboljenja poput upala, astme, alergija, artritisa, anksioznosti, depresije, dijabetesa, glavobolje, kroničnog umora, bolesti srca, visokog kolesterola, niske razine šećera u krvi, probavnih tegoba. Detoksikacija je korisna i kao preventivno sredstvo protiv pojave bolesti, osobito kod osoba koje su zbog zanimanja ili mjesta stanovanja izložene većim količinama toksina.
Simptomi koji upućuju na preopterećenost organizma toksinima mogu uključivati:

  • neobjašnjiv umor
  • opću slabost
  • mišićne bolove
  • bolove u zglobovima
  • nadutost i ostale probavne smetnje
  • glavobolju
  • nesanicu
  • depresiju
  • oslabljenu koncentraciju
  • loš zadah
  • probleme s tenom
  • alergije
  • netoleranciju na određene namirnice
  • nagli gubitak tjelesne težine
  • smanjenu otpornost na infekcije

Hranom protiv toksina
Postoje brojne metode čišćenja tijela od štetnih tvari. Ipak, dugoročno gledano jedan od najvjernijih saveznika čistog organizma je zdrava i pravilna ishrana.
Izbor hrane koja može nadjačati štetne tvari nakupljane u našem organizmu je zaista velik. Iskušavajte, istražujte, slušajte glas vlastitog tijela i sigurno ćete pronaći mnoštvo namirnica koje će biti poslastica za vaše nepce, a ujedno i vaš vjerni zaštitnik od štetnog djelovanja toksina. U nastavku vam donosimo popis devet namirnica savršenih za prirodnu detoksikaciju organizma.

1. Češnjak
Češnjak se ubraja u skupinu izuzetno zdravih namirnica i slovi kao snažan detoksikator. U svom sastavu krije brojne važne nutrijente. Najznačajniji od njih su vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C te minerali željezo, mangan, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor. Sadrži i proteine, vlakna, enzime, eterična ulja i biljne masti. Stari narodni recept za prirodnu detoksikaciju organizma je konzumacija dva do tri režnja svježeg češnjaka na dan. U svježem obliku ga možete konzumirati i tako da ga naribate te posipate preko salata ili tjestenine. Češnjakom možete upotpuniti mnoga slana jela poput juha, variva, umaka, jela od povrća ili gljiva itd. Ako ga koristite u kuhanim jelima, dodajte ga pri kraju kuhanja kako bi se iz njega iskoristilo što više hranjivih tvari.

2. Cejlonski cimet
Cejlonski cimet je začin koji u sebi krije puno više od predivne arome.
Njegov obrambeni potencijal i snaga u zaštiti organizma od štetnih toksina su neupitni. Obiluje važnim vitaminima poput vitamina C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin). Sadrži i minerale mangan, kalcij, željezo, bakar i cink. Odličan je izvor ugljikohidrata, proteina i dijetetskih vlakana.
Cimet je pogodan za obogaćivanje arome voćnih salata, umaka, kompota te raznih napitaka poput kave, čaja, likera, tople čokolade i kakaa itd. Mnoge domaćice ga koriste i u pripremi kolača, domaćih keksića, peciva, krafni te raznih drugih slatkih delicija. Pita od jabuka je naprosto nezamisliva bez ovog božanstvenog začina. U nekim kuhinjama cimet je neizostavan i u pripremi slanih jela, osobito kruha i peciva.
Cimet je na našem tržištu dostupan u obliku praha ili štapića. U većini trgovina je u ponudi kineski cimet koji sadrži velike količine kumarina zbog čega se smatra štetnim i opasnim za zdravlje jetre i bubrega. Za razliku od njega, cejlonski cimet je apsolutno siguran čak i kod redovite, odnosno svakodnevne upotrebe. (Virovitički list)

Cijeli članak pročitajte u novom broju Virovitičkog lista…

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content