Bolji uvjeti za slatinske školarce i sportaše: U tijeku radovi na energetskoj obnovi škola i sportske dvorane vrijedni 10,3 milijuna kuna

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije te kandidat HDZ-a za župana, Igor Andrović, županijska pročelnica za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač i gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš obišli su slatinske osnovne škole Eugena Kumičića i Josipa Kozarca te Sportsku dvoranu Srednje škole Marka Marulića na kojima su u tijeku radovi na energetskoj obnovi vrijedni ukupno 10,3 milijuna kuna. U obilasku su im se pridružili i domaćini, ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Božica Majhen, OŠ Josipa Kozarca Ksenija Vujanović-Juras te ravnatelj SŠ Marka Marulića Darko Špoljarić.

OS Kumicici obilazak Androvic 26

OŠ Eugena Kumičića
Osnovna škola Eugena Kumičića jedna je od pionira povlačenja europskih sredstava na području Virovitičko-podravske županije. U posljednjih nekoliko godina, više od 3.000.000,00 kuna došlo je za različite EU projekte, zahvaljujući vrijednim djelatnicima škole, ali i razvojnoj agenciji VIDRA-e, te osnivaču, Virovitičko-podravskoj županiji. Trenutno su u tijeku radovi na energetskoj obnovi u sklopu kojih se mijenja stolarija, uređuje fasada te postavlja nova led rasvjeta. Prisutni su, osim toga, vidjeli i rezultate mnogobrojnih projekata za koje su škola i Županija dobili europska sredstva. Nositelj projekta kojeg je pripremila VIDRA uz suradnju Virovitičko-podravske županije je OŠ Eugena Kumičića. Posrednička tijela su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.268.085,91 kunu, prihvatljivi troškovi su 3.022.460,94 kune, a bespovratna sredstva iznose 90 posto prihvatljivih troškova. EFRR će izdvojiti 906.738,28, a FZOEU 1.813.476,57 kuna. Izvođač radova je tvrtka Iver d.o.o. iz Čepina, a stručni nadzor provodi ARHIS d.o.o. iz Slatine. Energetska obnova će osigurati znatne uštede energenata, ali i dati puno bolje uvjete za nastavu za 560 učenika koji su raspoređeni u 35 razredna odjela. Procjena uštede energenata govori o 34,78 posto uštede na toplinskoj, te čak 67 posto uštede električne energije.

OS Kozarac obilazak Androvic 20

OŠ Josipa Kozarca
U OŠ Josipa Kozarca također su u tijeku radovi na provedbi pilot projekta – Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Nositelj projekta je OŠ Josipa Kozarca, a partneri Virovitičko-podravska županija i Razvojna agencija VIDRA.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.361.802,72 kuna, prihvatljivi troškovi su 2.053.602,72, a bespovratna europska sredstva iznose 1.848.242,45 kuna. Trenutni energetski razred zgrade je C dok će proračunati energetski razred nakon obnove biti B razred. Cilj projekta je kroz rekonstrukciju sustava opće rasvjete te poboljšanje toplinske zaštite ovojnice zgrade osigurati uvjete za smanjenje utroška energije i štetnih emisija CO2. Osim toga, ulaganjem u energetsku obnovu obrazovnih ustanova osigurat će se uštede energenata čime će se povećati školski proračun čija će se sredstva koristiti za poboljšanje uvjeta školovanja. Kroz projekt se izrađuje toplinska izolacija zidova, toplinska izolacija stropa, zamjena postojeće rasvjete energetski učinkovitom. Projektom su predviđene energetske uštede do 60,61 posto.

Marulic obilazak Androvic 11

Sportska dvorana SŠ Marka Marulića
Nakon što je Virovitičko-podravska županija provela postupak javne nabave te ugovorila radove na energetskoj obnovi Sportske dvorane Srednje škole Marka Marulića Slatina s izvođačem radova Iver d.o.o., Čepin, traju radovi na energetskoj obnovi sportskog zdanja mnogobrojnih slatinskih školaraca i sportaša. Vrijednost navedenih radova iznosi 4.712.201,81 kuna, energetski će se obnoviti 2.157 četvorna metra. Stručni nadzor provest će tvrtka Arhis d.o.o. Slatina. U sklopu projekta će se poboljšati toplinska zaštita ovojnice, zamijeniti stolarija, rasvjetna tijela, obaviti rekonstrukcija plinske kotlovnice te zamjena ventilacije zgrade školske-sportske dvorane s ciljem smanjenja utroška energije i štetnih emisija CO2. (www.vpz.hr; foto: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”399360″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content