Dogodilo se na današnji dan – 27.3


Odigrana prva međunarodna rugby utakmica

Na igralištu Raeburn Place u škotskom Edinburghu 1871. godine odigrana je prva međunarodna rugby utakmica. Sport koji je tek godinu dana ranije dobio prvi set pisanih pravila, na području Engleske i Škotske čije momčadi su i odigrale tu povijesnu utakmicu, igrao se u sličnom obliku od vremena brončanog doba.

Otvoreno Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje”
Prihvatilište „Ruže sv. Franje” nalazi se u Rijeci na Kozali, u kompleksu crkve sv. Romualda i Svih Svetih. Ideja je rođena u jednoj od petnaest grupa unutar riječkog Franjevačkog svjetovnog reda ali i dosadašnjeg iskustva u pomaganju potrebitima. Prostore prvog prihvatilišta za beskućnike u Rijeci blagoslovio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Franjevački svjetovni red na Trsatu je u skladu sa svojom karizmom i Pravilom nasljedovanja Isusa Krista po primjeru Sv. Franje Asiškog odlučio pomoći beskućnicima bez obzira na spol, dob, rasu i vjeroispovijest. Za njih je otvorio Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” 27. ožujka 2007. godine. kako bi najpotrebnijim građanima pružili bar dio onoga što zaslužuju, a što im je oduzeto – ljudsko dostojanstvo.

Dogodila se najveća zrakoplovna nesreća u povijesti

Na današnji dan 1977. godine dogodila se najveća nesreća u čitavoj povijesti zrakoplovstva. Naime, stradao je rekordan broj od 583 ljudi kad su se dva jumbo-jeta tipa Boeing 747 sudarila na pisti na Tenerifima u Kanarskom otočju. Tog je dana, naime, zbog bombaškog napada bio zatvoren glavni aerodrom na otoku Gran Canaria i sav je promet preusmjeren na Tenerife. Taj je aerodrom postao prezaposlen, a ujedno se javila i gusta magla. Jedan od Boeinga 747, u vlasništvu nizozemske kompanije KLM, pokušao je poletjeti ne znajući da se Pan Amov Boeing još nalazi na stazi. KLM-ov se avion zaletio u Pan Amov i došlo je do eksplozije u kojoj je stradalo svih 248 putnika na KLM-ovom zrakoplovu i 335 od 396 putnika na Pan Amu. Preživio je, dakle, samo 61 putnik. Zabuna zbog koje je KLM-ov zrakoplov započeo uzlijetanje izgleda da je nastala zbog nesporazuma s kontrolom leta. Naime, pilot je mislio da ima odobrenje za polijetanje jer je pogrešno razumio kontrolora. Nakon te nesreće uvedena je stroga upotreba standardiziranih fraza u komunikaciji između kontrolora i pilota. Primjerice riječ take-off (uzlijetanje) smije se koristiti samo kad kontrolor daje dozvolu za polijetanje, a zabranjena je u ostatku govora.

Hrvatska mučenica Mila Gojsalić ubila turskog pašu
Turski osvajač Osman-paša okupio je 1530. godine veliku vojsku od oko 10,000 vojnika s namjerom da osvoji Poljica. Mila Gojsalić bila je djevojka iz sela Kostanja u Dalmatinskoj zagori. Paša ju je oteo i silovao u svom taboru. Da bi se osvetila, ona je na današnji dan zapalila skladište baruta u osmanskom taboru. Poginula je i ona i turski paša i mnogi njegovi časnici. Ostatak turske vojske bio je tako zbunjen da su ih Poljičani uspjeli poraziti. Mili Gojsalić u čast održava se u Kostanju svake godine manifestacija “Dani Mile Gojsalić”. Njenu skulpturu iznad Omiša izradio je slavni kipar Ivan Meštrović.

(www.icv.hr, foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content