Likovna skupina Katoličke klasične gimnazije na terenskoj nastavi u Zagrebu

Likovna skupina učenika Katoličke klasične gimnazije u Virovitici pod vodstvom nastavnice likovne umjetnosti prof. Nikoline Mihić bila je na terenskoj nastavi u Zagrebu. Posjetili su četiri lokacije koje su bile od značaja za ostvarenje ciljeva nastave – upoznavanje s antologijskim djelima hrvatske i svjetske likovne baštine, razvijanje kulture posjeta izložbama, muzejima i galerijama te razvoj kritičkog mišljenja i pozitivnog stava prema umjetničkim djelima.

U zagrebačkoj katedrali otkrivali su neostilove i oblikovne karakteristike pojedinih majstora, izrekli svoje molitve na grobu blaženog Alojzija Stepinca, a u riznici katedrale vidjeli neprocjenjivo crkveno i kulturno blago.

Zatim je uslijedila šetnja do Galerije Klovićevi dvori gdje su pogledali izložbu „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.“. Upoznali su neka od ključnih djela secesijskih umjetnika i imali priliku usporediti domaća likovna ostvarenja onoga doba s najznačajnijim austrijskim protagonistima.

Stavljeni u poželjno okružje i klimu učenici su samostalno krenuli u istraživanje i pokazali interes za konkretni problem. Osim što su produbili svoje postojeće znanje zahvaljujući stručnom vodstvu kustosica, djela koja su do sada promatrali samo na reprodukcijama doživjeli su u originalu što je sasvim jedno novo i drugačije iskustvo. Ovakvi učinkoviti načini učenja i poučavanja potiču i prakticiraju se i na ostalim predmetima i aktivnostima u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji.

(www.icv.hr, nm; foto: N. Mihić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content