Na području VPŽ odobreni projekti u vrijednosti 56 milijuna kuna…

Nakon objavljenih rezultata EU natječaja Interreg V-A, na području Virovitičko-podravske županije odobreno je 13 projekata koji će se realizirati u suradnji s mađarskim partnerima i nositeljima. Time su se institucije s područja Virovitičko-podravske županije ponovno pokazale kao iznimno uspješne u povlačenju EU sredstava, po čemu je Virovitičko-podravska županija, u hrvatskim okvirima, perjanica zadnjih nekoliko godina. Čulo se to na konferenciji za medije u Virovitičko-podravskoj županiji kojoj su prisustvovali obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove Igor Andrović i ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač.

– Na natječaju je prošlo 90 projekata, a među njima, ukupne vrijednosti 56 milijuna kuna, je i 13 s područja naše županije Projektima koji su prošli, obuhvatili smo područje cijele županije, a posebno smo ponosni na dva projekta kojima je nositelj upravo Virovitičko-podravska županija. Radi se o nastavku uređenje Hotela Kurije Janković u Kapela Dvoru te uređenju Parka u Suhopolju. Ponosni smo i zbog činjenice da je Virovitičko-podravska županija jedina županija kojoj je na ovom natječaju prošlo dva projekta – istaknula je Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana.

Igor Andrović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove, podcrtao je kako se novi projekti nadovezuju na one koji su već realizirani (Kurija Janković u Kapela Dvoru) ili koji su u realizaciji (Dvorac Janković i Park u Suhopolju).

– Ovime se nastavlja s ulaganjem u turističku infrastrukturu, kako u Kapela Dvoru gdje već imamo najljepši mali hotel u kontinentalnoj Hrvatskoj, tako i u Suhopolju koje će u budućnosti, obnovom Dvorca Janković i uređenjem Parka, postati važna turistička destinacija ovog dijela Hrvatske čime će se u ovom sektoru otvoriti i nova radna mjesta – podcrtao je Igor Andrović.

IMG 6778 e1488873038804

Emina Kovač istaknula je značajne karakteristike projekata koji su prošli s područja naše županije apostrofiravši zanimljive teme projekata Tehničke škole Virovitica (”Zaboravljene sorte voćkarica”), OŠ Eugena Kumičića Slatina kojom će se dobiti atletska staza, kao i projekt Hrvačkog kluba Slatina kojim će se oživiti stare hrvačke tehnike.

Projekti s područja VPŽ koji su prošli na natječaju: Wellness, stanica za popravak bicikala, vrt leptira u Kapela Dvoru koja će se upisati na biciklističku rutu Eurovelo 13 , Nakon obnove Dvorca Jankovića, u Suhopolju će se u potpunosti obnoviti Park, a održat će se i ”festival balonarenja”, Obnovit će se i opremiti rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, Orahovica će dobiti Kuću vina – centar za posjetitelje, Srednjoj školi Stjepana Sulimanca oprema za agrokemijski laboratorij za analizu vina, Tehničkoj školi Virovitica prošao je projekt „Zaboravljenih sorti voćkarica“, U Slatini će se rekonstruirati nogometno, košarkaško igralište, obnoviti svlačionice, izgraditi mini atletska staza, prošao je projekt Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica vrijedan 861.496,50 kuna, U Slatini će oživjeti stare hrvačke tehnike, a Virovitica će dobiti „medne staze“ .

Ukupno je na razini Virovitičko-podravske županije, s partnerima iz Mađarske, dobiveno 55.896.923,08 kuna, za 13 projekata. Osim toga, VIDRA je napisala i projekt za Mecsekerdo ZRT a tiče se zaštiti engleskog hrasta u pograničnom području. Projekt je vrijedan 4.789.834,65 kuna. (www.vpz.hr; foto: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content