Prijavite se na Natječaj za najljepše školske vrtove 2017.

Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozivaju sve vrtiće, osnovne i srednje škole i srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na natječaj “NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI 2017.”

Škole koje se budu natjecale trebat će, uz ispunjen upitnik, poslati tri fotografije školskog vrta te opis vrta s podacima koje biljke uzgajaju i tko sve u vrtu radi.

Svaka škola oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske te autohtono bilje svojega podneblja.

Na temelju prispjelih prijava Prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti. Nakon obilaska odlučuje o prvonagrađenim vrtovima te na završnoj svečanosti dodjeljuje nagrade i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj. Povjerenstvo ima pravo i ne dodijeliti nagradu u pojedinim kategorijama ako smatra da nitko ne ispunjava kriterije, a može dodijeliti i nekoliko ravnopravnih nagrada.

Kako bi prijaviteljima bilo lakše utemeljiti i održavati školske vrtove, ovo su neki od osnovnih elemenata:

  1. ukrasni grmovi
  2. ukrasno drveće (skupna ili pojedinačna stabla)
  3. sezonsko cvijeće
  4. trajnice
  5. sukulentne biljke
  6. ljekovito i začinsko bilje
  7. travnjak
  8. jezerce za uzgoj vodenoga bilja i životinja,
  9. pojedinačna stabla voćaka ili voćnjak
  10. maslinik ili pojedinačna stabla maslina
  11. povrtnjak
  12. kompostište
  13. živica – u slobodnom rastu ili oblikovana
  14. klijalište, rasadnik, plastenik, staklenik………
  15. preporučuje se voditi foto-dokumentaciju o radovima u školskom vrtu

Svi navedeni elementi nisu obvezni, ali postojeće elemente treba oblikovno estetski i funkcionalno povezati u skladnu cjelinu jer ljepota vrta ovisi i o međusobnom skladu i povezanosti svih elemenata.

Prosudbeno povjerenstvo tijekom obilaska razgledava vrt, daje stručne savjete učiteljima i djeci kako ispraviti nedostatke, a visokim ocjenama vrednuje one koji ulaze u uži izbor za neku od nagrada.

Glavni ravnatelj HRT-a dodjeljuje ZLATNU POVELJU HRT-a za Najljepši školski vrt.

Podsjećamo na to da se dodjeljuju i Zelena i Plava povelja te priznanja za biološku raznolikost te autohtone i udomaćene vrste. Dodjeljuje se i nagrada za kontinuitet, koja je također na razini pobjedničke titule. Za nju se mogu, tri godine nakon pobjede, natjecati oni vrtovi koji su već osvojili pobjedničku titulu, a smatraju da i dalje uzorno uređuju svoj vrt i okoliš.

Prijave pošaljite na adresu: [email protected]

Povjerenstvo počinje obilaziti mediteranske vrtove u svibnju, a tijekom lipnja i rujna posjetit će kontinentalne vrtove. Svim sudionicima natjecanja želimo mnogo uspjeha u uređenju školskih vrtova i školskog okoliša te već sada pozivamo vas na završnu svečanost koja će se na jesen održati u televizijskom studiju Hrvatske radiotelevizije.

Projekt “NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI” nastao je prema prijedlogu Obrazovnog programa Hrvatskoga radija – emisije “Slušaj kako zemlja diše”, urednice Lidije Komes – u proljeće školske godine 1994./95. Podupiru ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo poljoprivrede, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Zagreb i mnogobrojni darovatelji koji školama osiguravaju vrijedne nagrade.

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content