Saborska zastupnica Vesna Bedeković s izaslanstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja u službenom posjetu Rumunjskoj

Na poziv rumunjskoga ministra obrazovanja Pavela Nastasea u dvodnevnom službenom posjetu Rumunjskoj 7. i 8. ožujka boravio je ministar Pavo Barišić s izaslanstvom koje su sačinjavali Vesna Bedeković,  zastupnica u Hrvatskome saboru i predsjednica Međuparlamentarne hrvatsko-rumunjske skupine prijateljstva i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.
Prilikom dvodnevnog posjeta hrvatskog izaslanstva među domaćinima su bili Davor Vidiš, veleposlanik Republike Hrvatske u Rumunjskoj i Giureci-Slobodan Ghera, zastupnik hrvatske manjine u rumunjskome parlamentu. Tom prigodom uspostavljeni su kontakti i razmijenjena iskustva među parlamentarcima, osobito u području obrazovanja i očuvanja nacionalne kulture.
Prvog dana službenog posjeta izaslanstvo se sastalo s Pavelom Nastaseom, ministrom nacionalnog obrazovanja i gospodinom Şerbanom -Constantinom Valecaom, ministrom istraživanja i inovacija u rumunjskoj vladi. Izaslanstvo je posjetilo Sveučilište u Bukureštu i rumunjski parlament. Drugog dana službenog posjeta izaslanstvo je posjetilo hrvatsku zajednicu u Karaševu i Lupaku, gdje danas živi oko 6000 Hrvata u sedam hrvatskih sela.
Prilikom posjeta hrvatsko izaslanstvo se sastalo s predstavnicima lokalnih vlasti, posjetilo osnovnu školu i dvojezičnu hrvatsko-rumunjsku gimnaziju u Karaševu te osnovnu školu u Lupaku, u kojima se poučava hrvatski jezik. Tom prigodom su ministar Pavo  Barišić i članovi izaslanstva školama je uručili donaciju hrvatskih knjiga.
Karaševski Hrvati su najstarija hrvatska dijaspora čije doseljenje na prostor današnje Rumunjske datira iz 14 stoljeća, a svoj nacionalni identitet očuvali su zahvaljujući Katoličkoj crkvi i bogoslužju koje služe domaći svećenici na hrvatskom jeziku te dobro razvijenom modelu obrazovanja na hrvatskom jeziku. (www.icv.hr, vb)

[g-gallery gid=”398518″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content