Vlada RH: U proračunu za mjere aktivne politike zapošljavanja osigurano 1,5 milijardi kuna

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić predstavili su u Banskim dvorima novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja – „Od mjere do karijere“. Premijer Plenković je istaknuo kako je riječ o jednoj od ključnih komponenti sveobuhvatnog pristupa u povećanju zapošljivosti u Hrvatskoj, a posebice aktivaciji skupina u nepovoljnom položaju na tržištu rada – mladih, dugotrajno nezaposlenih te osoba s invaliditetom. Novina kod novih devet mjera je mogućnost njihove međusobne kombinacije, a posebno je ojačana mjera samozapošljavanja tako što je poticaj za samozapošljavanje povećan sa 25.000 na 35.000 kuna. U proračunu je za Mjere aktivne politike zapošljavanja osigurana 1,5 milijarda kuna, što je gotovo 400 milijuna kuna više u odnosu na prethodne godine.

– Ove mjere pridonijet će gospodarskoj stabilnosti i rastu jer će se povećati broj raspoloživih i novootvorenih radnih mjesta. Vidjeli ste podatke o rastu BDP-a, čime smo došli do 2,9 posto rasta BDP-a u 2016. Naše projekcije, kao i projekcije Europske komisije, ukazuju da će Hrvatska premašiti rast BDP-a u ovoj godini od preko 3%. u 2017. i siguran sam da će ove mjere pridonijeti tom cilju” – rekao je Plenković.

– Važno je da se ove mjere koriste u privatnom sektoru, na to ćemo staviti akcent i gdje očekujemo bitan iskorak na dosad napravljeno. Slogan od “Mjere do karijere” i devet mjera koje predstavlja; koje su vrlo precizno definirane, potaknut će i zapošljavanje i samozapošljavanje, usavršavanje, osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, očuvanje radnih mjesta, javne radove i stalne sezonce. – zaključio je premijer Andrej Plenković. Više o novim mjerama možete pročitati na www-mjere.hr

(vlada.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content