Džentlmeni s bradom – Beard Shape & Style

Brade, bradice i brkovi… Za stil brade i brkova koji želite nositi trebalo bi se opredijeliti u skladu s osobnim preferencijama u stilu, načinu života te ih je potrebno uskladiti s oblikom lica. Brade i brkovi zahtijevaju od muškarca održavanje, redovito brijanje i njegovanje melemima ili uljima. Zahvaljujući vintage i retro stilu u muškoj modi brade ponovno dobivaju svoj puni izričaj.
Postoje razni trendovi oblikovanja – trodnevna brada, kozja bradica, gusta brada, zalisci, klasični brkovi, ovnovski rogovi… Mnoge poznate osobe imaju svoj doprinos u promoviranju brada i brkova i po tome su prepoznatljivi kao npr. Clark Gable, George Clooney, Hulk Hogan, Kanye West i dr. Može se reći da su dlake na licu kojih su se muškarci uporno rješavali ponovno postale hit, a zahvaljujući načinu na koji se danas oblikuju postaju i ukras na muškarčevom licu. Brada i brkovi su nekada bili simbol moći, a u srednjem vijeku muškarac s bradom bio je simbol mudrosti. Također mladi muškarci nemaju bradu i stoga kada je uspiju uzgojiti, ona postaje simbol muške zrelosti, uma i iskustva. Postoje dokazi da su se brade razvile upravo kako bi muškarcima pomogle da lakše osvoje partnericu. Prije samo nekoliko godina na bradu se gledalo kao na nešto neuredno i prljavo, prikladno samo klošarima i pijanicama, a danas od brade barberi rade pravu umjetnost.
Za povratak brade zaslužan je i pokret No shave november ili Movember (spoj riječi moustache – brkovi i november – studeni) koji je započeo kao izazov puštanja brkova zbog promicanja svijesti o muškim bolestima. U znak podrške ovom pokretu muškarci u studenom ne bi trebali brijati svoje brade i brkove tako da mogu slobodno pokazati što sve mogu uzgojiti na svom licu. Iza Movembera stoji plemeniti cilj – podizanje svijesti o raku kod muškaraca (uglavnom testisa i prostate).
Ono što je muškarcima u posljednje vrijeme nedostajalo su brijačnice u kojoj se uz šišanje i brijanje svojevremeno pilo pivo, pušile cigare i pričalo o tzv. muškim temama: motorima, autima, nogometu i naravno o ljepšem spolu. Kako sam i sama bila svjedok tog razdoblja, kada bih ušla u brijačnicu svoga oca, to je bila prava oaza za muško opuštanje.
Zato nam ponovno dolaze u modu barberske radnje gdje se uz dobru glazbu i vješte brijače muškarci mogu opustiti i urediti svoj ponos, mudrost i čast zvan brada…

(www.icv.hr, kfg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content