FOTO: Upoznajte OPG-ovce s područja općine Čađavica

Mladi za koje je bavljenje poljoprivrednom budućnost: Od kad znam za sebe, bio sam na traktoru, a jednog dana želim imati robotiziranu farmu muznih krava

– Ja od kad znam za sebe, ja sam uz traktore – kazao je Dario Sajko, mladi poljoprivrednik s područja općine Čađavica koji u Ilmin Dvoru želi „sviti svoje gnijezdo“ i živjeti od poljoprivrede. Istina, trenutno obrađuje 16 hektara zemlje no želi više, želi jednoga dana imati robotiziranu farmu muznih krava jer „poljoprivreda je njegov život“, pa i kada se oženi s izabranicom svog srca, tada će zajedno unapređivati svoj OPG. U ponedjeljak, 10. travnja, Daria su obišli županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove i kandidat za župana Igor Andrović, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač te kao i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, koji su se tom prilikom uvjerili kako mladi žele ostati na svojoj zemlji i stvarati nove vrijednosti.

opg karamarkovic 1

 

Dario je dobio sredstva na Podmjeri 6.1. Kupio je polovni traktor. Potegnuo je s bratom čak do Luxemburga kako bi prošao najpovoljnije i kupio željeni traktor. Putovali su čak 16 sati, no nije im žao jer sve što rade, rade za svoju budućnost. Kupio je i rotodrljaču sa žitnom sijačicom, plug i podrivač. Dario se bavi ekološkim uzgojem ratarskih kultura (uljarice i žitarice), a u budućnosti želi i nadalje imati sjajnu suradnju s VIDRA-om koja mu je uvijek na raspolaganju.

Malo dalje, nalazi se Mladen Karamarković. I on je prošao na Podmjeri 6.1. Kupio je novi traktor i sijačicu. I on je sredstva dobio uz pomoć VIDRA-e. Obrađuje oko 11 hektara zemlje, no ako mu ustreba „koji hektar“, uskočit će mu otac koji obrađuje gotovo 300 hektara od čega je državne oko 200.

Zamjenik župana Igor Pavković, županijski pročelnik Igor Andrović, kao i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević obišli OPG Nemanje Uglješića

Poljoprivrednici u Slavoniji jedva čekaju da se Zakon za dodjelu državnog zemljišta ponovno vrati općinama i gradovima. Nadaju se tada pravednijoj raspodjeli koja će poljoprivrednicima otvoriti vrata napretka proizvodnje, jer je u trenutnim uvjetima teško do zemlje.

opg ugljesic 1
OPG Nemanje Uglješića također se „hrva sa zemljom“. Dobili su značajna sredstva na Podmjeri 6.1.1. (oko 50.000,00 eura), prema projektu koji su pisali planiraju kupiti 3 hektara zemlje, ali, rijetki prodaju zemlju. Dio su riješili, dio će riješiti, kako bi uzgoj steonih junica, koje su pribavili, išao u zacrtanom pravcu. Osim toga kupili su i polovni traktor s namjerom daljnjeg razvoja svog OPG-a. Trenutno obrađuju 25 hektara zemlje, a u Vraneševcima gdje marljivo rade i žive, obišao ih je zamjenik župana Igor Pavković, županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač kao i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”403220″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content