Jedan od ciljeva ŽUC-a je i provođenje projekta “Povećanje sigurnosti prometa u zonama škola”

Dolazak ljepšeg vremena nekima je idealno vrijeme za opuštanje u prirodi, a nekima za početak izvođenja radova. Lijepo i sunčano vrijeme posebno na ruku ide Županijskoj upravi za ceste Virovitičko-podravske županije. Sredstva za izvođenje nekih od radova u ŽUC su pristigla prošle godine, ali s obzirom da su došla krajem godine, radovi su zbog povoljnih vremenskih prilika započeli tek ove godine.

– Prošle godine stupio je na snagu Pravilnik o rasporedu izvanrednih sredstava te je Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije dobila 4 milijuna kuna.
Od radova na izvanrednom održavanju istaknuo bih asfaltiranje dionice lokalne ceste Zvonimirovo – Lipovac, izgradnju kružnog toka u Gradini, uređenje križanja u Bušetini, a preostale investicije se odnose na sanaciju objekata na cestama, mostovi, propusti i ostalo. Od većih investicija izdvojio bih rekonstrukciju mosta na županijskoj cesti u Čađavici čija je vrijednost 500.000 kuna – rekao je o nekim od investicija ravnatelj Županijske uprave za ceste Virovitičko-podravske županije Bruno Perkec.

IAKO SU SREDSTVA PREPOLOVLJENA, REALIZIRAT ĆEMO NAJVAŽNIJE PROJEKTE

Županijska uprava za ceste gospodari sa 685 kilometara cesta, odnosno 365,46 km županijskih, od kojih je bez asfaltnog sloja svega 16,31 km i 319,29 km lokalnih cesta, od kojih je bez asfaltnog sloja 101,91 km.

Inače, osnovni izvor prihoda ŽUC-a su sredstva od godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji motornih vozila, što godišnje iznosi 15 do 16 milijuna kuna prihoda, a rad ŽUC-a uvelike ovisi o sredstvima Hrvatskih cesta namijenjenim za ujednačavanje standarda redovnog održavanja javnih te za modernizaciju makadamskih cesta.

– Na temelju Pravilnika o rasporedu sredstava Hrvatskih cesta ta su sredstva još 2013. godine bila prepolovljena pa smo tako te godine od predviđenih 10,5 dobili 4,5 milijuna kuna. Jednako toliko dobili smo i 2014., a u 2015. godini ta su nam sredstva potpuno ukinuta. To su inače sredstva koja Ministarstvo financija ubire od trošarina na gorivo te ih prosljeđuje Hrvatskim cestama koje ih raspoređuju prema svom ključu, tj. prema Pravilniku. Upravo je to i razlog zašto su se ceste na području nekih drugih županija gradile i modernizirale, ali i odraz stanja na javnim cestama naše županije.

PRIORITET NAM JE SIGURNOST SVIH SUDIONIKA U PROMETU

Budući da je od 1. siječnja 2016. godine na snagu stupio novi Pravilnik o naknadi za registraciju motornih vozila koji se odnosi na smanjenje naknada registracija teretnih vozila i autobusa, primjena tog pravilnika donijela nam je smanjenje prihoda na godišnjoj razini od oko 1,100.000 kuna. U nedostatku financijskih sredstava zajedno s Policijskom upravom virovitičko-podravskom prošle godine smo nominirali projekt u okviru Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama RH.

Iz tog programa dobili smo 1,700.000 kuna za projekt “Povećanje sigurnosti prometa u zonama škola” kojim smo obuhvatili šest lokacija koje se nalaze u blizini 6 škola te postavili preventivne radare, odnosno semafore. Ove godine smo za istu namjenu nominirali sedam lokacija, projekt je prošao tako da nastavljamo s radovima na podizanju razine sigurnosti prometa na županijskim i lokalnim cestama.

Osim toga, i dalje nastavljamo s našim redovnim aktivnostima, odnosno košnjom trave, krčenjem raslinja, obnovom horizontalne i vertikalne signalizacije, svim onim što obuhvaća radove na redovnom održavanju cesta – rekao nam je na kraju razgovora ravnatelj Županijske uprave za ceste VPŽ Bruno Perkec. (www.icv.hr; bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content