JEDAN DAN U PATRONAŽI: Virovitički list s patronažnim sestrama u posjeti pacijentima na području Grada Virovitice

One su nasmijane, pristupačne i imaju lijepu riječ za svakoga. Znaju kako ohrabriti pacijenta nakon operacije, godinama prate kako rastu bebe koje su ponekad prve okupale i s ljubavlju pričaju o svakome kome će s punom torbom sterilnih gaza, igala, tlakomjerom i trakicama za inzulin pokucati na vrata. One su “dobri duh” svake obitelji u potrebi i zovu se jednostavno – patronažne sestre. Dolaze u svaki dom s ljudima su i u najsretnijim, ali i najstresnijim životnim trenutcima. Kako izgleda njihov dan, što sve rade i moraju znati, odlučili smo saznati i sami pa smo proveli jedan dan s njima u smjeni.

patronaza3POMOĆ IZRASLA U PRIJATELJSTVO

Sestru Anu Knežević spremno dočekuje mama troje djece, Dragana Jonaš iz Virovitice.
– Sestra Ana bila mi je od velike pomoći još dok sam bila trudna s Tessom, imala sam problema s visokim šećerom pa me je nebrojeno puta smirila – sjeća se Dragana, koja kaže kako je Ana bila prvi posjetitelj čim su ona i Tessa stigle kući iz rodilišta. Pregled pa vaganje, kupanje i briga oko bebinog pupka dok ne otpadne bile su prvi zadatak iskusne patronažne sestre Ane koja je, povjerava nam Dragana, nebrojeno puta uskočila u pomoć svojim provjerenim savjetima kada je u kući bila ‘kriza’. Zato se ova suradnja pretvorila u prijateljstvo. Tessi je danas sedam mjeseci, pa Ana provjerava tonus mišića, okretanje, odgovara na Draganina pitanja o dohrani. Sve što će napraviti, Ana će kasnije detaljno navesti u svojevrsni patronažni zapisnik na računalu. Nakon bebe, sjeda u automobil opremljen GPS-om (kako bi se pratilo gdje sestre odlaze na teren) i stiže na vađenje krvi i mjerenje tlaka u Dnevni boravak za starije. Nakon toga, na redu je posjeta starijem muškarcu kojega mora naučiti davati inzulin i provjera pacijenta nakon operacije noge. – Volim ovaj posao i ljude, a svaki dan je drugačiji, nikada ne znaš što te čeka – s toplinom u glasu priča nam Ana.

patronaza1PRODUŽENA RUKA LIJEČNIKA

Pravila struke kažu da sestre moraju dnevno obići 8 pacijenata. Kada bi se gledalo, svakome od njih bilo bi na raspolaganju po sat. No ljudi nisu brojke, kaže Ana Knežević. Ponekad se posjet otegne i duže, pa obično mjerenje tlaka uključi i čitanje nalaza svih ukućana, lijekova koje piju, pregled ulkusa na potkoljenici i odgovore na nova prava u domeni socijalne skrbi. Patronažna sestra je poput računala, prijatelja i produžene ruke liječnika, sve u jednom, zaključujemo. Sestra Aniko Blažević, nakon što je u bazi na računalu provjerila svoja zaduženja, s obiteljskim liječnikom dr. Stevanom Radakovićem priča o pacijentima kojima previja rane, koga još treba uključiti u sustav patronažne skrbi i koji pacijent dobro podnosi novoprepisanu terapiju.

Sestre puno rade, mjesečno obave i do 160 posjeta, uz savjetovališta za dijabetes, grupe za potporu dojenju, za ovisnike o alkoholu. Osim sa liječnicima obiteljske medicine, njihov posao uključuje i rad s različitim specijalistima i pedijatrima, kao i državnim i lokalnim službama, odnosno svima uključenima u primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu pacijenata.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Virovitičkog lista… (www.icv.hr; mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content