Josip Nemec, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Orahovice; Od 0 do 24 za Orahovicu: Provjereno – vjerodostojno

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Orahovice u novom mandatu je aktualni gradonačelnik Josip Nemec koji je na čelu ovog grada turizma i vina od 2005. godine. Šezdestdvogodišnji Josip Nemec, oženjeni otac dvoje djece, ranjeni dragovoljac Domovinskog rata, prije no što je stupio na ovu funkciju bio je direktor, ujedno i vlasnik tvrtke Nemec. Jedan od razloga zašto je odlučio napustiti privatni sektor i ući u politiku je taj što je smatrao da Orahovica može bolje. Okupio je oko sebe ekipu mladih ljudi (prosjek liste je bio 31 godina) koji su bili vođeni jednim ciljem – stvoriti bolje uvjete života. U tome im je i uspjelo, a u prilog ide i statistički podatak da je indeks razvijenosti Orahovice čak 82 posto.

Josip Nemec ističe da hobije nema jer za njih ne nalazi vremena.
– Čak sam prestao pratiti i sport. Moj svaki dan je radni, ovdje neprestano imamo određene aktivnosti i manifestacije pošto turizam vidimo kao svoju budućnost. Uz to imamo oko 65 udruga što je priličan broj za grad od 5.000 stanovnika, a svojevremeno ih je bilo čak 90 – govori Josip Nemec.

Što se tiče aktualnih investicija, Nemec ističe da je samo ove godine uloženo preko 27 milijuna kuna u kapitalne investicije. Riječ je što o nacionalnim i EU sredstvima, a s obzirom je izvorni prihod Grada oko 4,5 do 5 milijuna kuna možemo reći da je ovo izniman uspjeh.
– Trenutno su u tijeku radovi na izgradnji trga, a riječ je o investiciji od oko 5 milijuna kuna. Do sada Orahovica nije imala trg, a smatram da je bitno da ga jedan grad ima. Ovaj projekt smo davno obećali, međutim, tek smo prošle godine uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose. Investicija će biti završena tijekom ove godine. Osim toga, svake godine ulažemo u turizam pa tako i ove imamo investicije na izletištu Orah. Ipak, ono što bih posebno istaknuo je otvorenje Preddiplomskog studija fizioterapije u našem gradu, a ove godine imamo u planu i Diplomski studij. U tekućoj akademskoj godini upisano je 30 studenata, a od nove očekujemo dodatnih 60. U pripremi imamo još dva studija, ali o tome za sada ne bih govorio. Naš prvi i osnovni cilj je zadržati mlade, svi tvrdimo da je znanje snaga. Stoga im na ovaj način želimo olakšati školovanje – kazao je Josip Nemec.

Kao jedan od prioritetnih ciljeva aktualni gradonačelnik Orahovice i kandidat za gradonačelnika u novom mandatu ističe i zapošljavanje te sigurnost građana. Projekt koji će potaknuti zapošljavanje, kao i razvoj poduzetništva je gradnja poduzetničkog inkubatora koja je prijavljena na natječaj za sredstva iz EU fondova. Tu je i Projekt izgradnje širokopojasne infrastrukture sljedeće generacije u Orahovici…
– Ovog trenutka smo otišli korak dalje. Sklopili smo partnerski ugovor s Agencijom iz Beča koju je osnovalo Ministarstvo financija austrijske Vlade i jednim mađarskim gradom te bi, uz projekt širokopojasne mreže, išli zajedno i u realizaciju drugih projekata vezanih uz zaštitu okoliša, uštedu energije, LED rasvjetu… – rekao je Nemec.

Kao iznimno važnu stavku za realizaciju projekata Josip Nemec ističe sinergiju između državne vlasti te lokalne i regionalne samouprave.
– Za vrijeme vlasti Kukuriku koalcije bili smo u nemilici, niti jedna investicija od strane Hrvatskih voda nije nam prošla, ukinut nam je status područja posebne državne skrbi i brdsko-planinskog područja čime smo izgubili gotovo 4,5 milijuna kuna, što je bilo 50 posto našeg Proračuna, ukinuta su nam sredstva te smo imali smo problema s tvrtkom Ružica grad. Bili prisiljeni otpuštati i svesti broj zaposlenih sa 65 na svega 7-8 radnika. S promjenom vlasti promijenila se i situacija. Poduzeće ponovno zapošljava značajan broj radnika i raspisan je natječaj da se Ružica grad bavi i ugostiteljstvom i građevinom, što je možda jedinstven primjer u Hrvatskoj. Meni je uvijek bitno da novac koji smo spremni povući u Orahovicu uspijemo i zadržati, da ga okrećemo ovdje na dobrobit naši stanovnika,a ne da se samo slije u naš Proračun kao usputnu stanicu. U tome i uspijevamo i to je ono što drži ovaj grad – zaključuje Josip Nemec. (hdz-vpz.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content