Savjetodavna služba: Obavijest vinogradarima!

Vinova loza nalazi se u fazi vunatog pupa ili su listići vidljivi. Potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu loze protiv gljivice uzročnika crne pjegavosti (Phomopsisviticola) da se spriječi moguća infekcija jer su najavljene oborine.

Za preventivnu zaštitu koristiti neki od organskih fungicida (Peencozeb 75 DG, Antarcol70 WG, Polyram DF, Pasadoble) .
Fungicide na bazi sumpora  (Chromosul 80, Thiovit jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Cosavet DF, i drugi) u povećanoj koncentraciji dodati kad je temperatura zraka iznad 150C radi postranog akaricidnog djelovanja na lozine grinje- akarinoze(Calepitrimerus / Phylocoptes / vitis) i erinoze (Colomerus / Eriophyes / vitis). Naročito u vinogradima gdje znamo da su prisutne prijašnjih godina, te ako se javljala pepelnica. Dozvoljena primjena akaricida na stranicama https://fis.mps.hr/TrazilicaSZB/Default.aspx?lan=hr-Hr !

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja kao i pridržavati se Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 te Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 14/14. (Savjetodavna služba; foto: Arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content