Virovitica je “pametni grad”: Pomoću MyCity aplikacije, weba i pametnih telefona, prijavljujte komunalne nepravilnosti

Grad Virovitica je pametni grad, zahvaljujući novim uslugama koje je gradska uprava ponudila građanima, a u suradnji s tvrtkama Microsoft i Omega software. Riječ je o Portalu otvorenih podataka te MyCity servisu za prijavu komunalnih nepravilnosti na području grada, čime grad Virovitica postaje jedan od predvodnika Smart City pokreta u Hrvatskoj. Nove usluge predstavljene su na najvećoj poslovno-tehnološkoj konferenciji u regiji WinDays17 u Poreču.

“Od danas, građani Virovitice imaju pristup mreži javnih podataka i bliži su nadležnim službama koje pokrivaju komunalne djelatnosti u Gradu. Mogu aktivirati nadležna tijela za rješenje konkretnih problema – objasnio je gradonačelnik Ivica Kirin. Gradska uprava putem ODS-a (OpenDataStore) platforme, a javnošću će biti povezanija uz pomoć tri aplikacije – DataStage, OpenDataPortal te MyCity. Prve dvije služe prikupljanju i objavljivanju podataka, dok MyCity služi za prijavu komunalnih nepravilnosti.

MyCity aplikaciju građani mogu instalirati na svoje pametne telefone te označiti na njoj konkretnu lokaciju za koju trebaju intervenciju gradskih i komunalnih službi. – Građani putem aplikacije mogu prijaviti blokiran nogostup ili parking, rupe na kolniku, novo divlje odlagalište ili lokaciju na kojoj treba pokositi travu. Svaka prijava bit će zabilježena, kao i tko ju je zaprimio, a građani će putem aplikacije dobiti i obavijest o tome je li reagirano na vrijeme i što je učinjeno. Takva, otvorena suradnja s građanima omogućit će nam brzo rješavanje aktualnih komunalnih problema, ali i sankcioniranje onih službi koje su dužne reagirati, ali to ne čine – objasnio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Smatra da su se otvaranjem javnih podataka Grada u strojno čitljivom obliku stvorili preduvjeti za rast digitalne ekonomije. “Pozivamo građane, predstavnike obrazovnog sektora i poduzetnike da svojom kreativnošću stvore novu dodanu vrijednost,a na dobrobit cijele zajednice” – rekao je aktualni gradonačelnik Ivica Kirin. (virovitica.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content