Grad Orahovica – primjer ulaganja u turističku infrastrukturu

U hotelu Dukat u Orahovici u četvrtak, 25. svibnja, pod predsjedanjem Alena Fabčića, predsjednika Strukovne grupe, održana je 11. sjednica Strukovne grupe turizma Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, na kojoj su se okupili svi relevantni čimbenici turističke djelatnosti Virovitičko-podravske županije.

Raspravljalo se o aktualnom stanju u turizmu na području Virovitičko-podravske županije, a predstavljene su i aktivnosti Turističke zajednice županije, Javne ustanove Park prirode Papuk, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Virovitičko-podravske županije, Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i Grada Orahovice te sami pružatelji usluga iz turističke djelatnosti.

Na području Virovitičko podravske županije u 2016. godini boravilo je 12.789 turista, što je više za 13 posto prema 2015. godini te čini udio od 0,08 posto turista koji su boravili u Republici Hrvatskoj. S navedenim turistima evidentirano je 30.840 noćenja, odnosno 0,04 posto od sveukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj, od čega ostvarena noćenja domaćih turista čine 0,38 posto, a stranih turista 0,01 posto .

U 2016. god. u odnosu na prethodnu 2015. god. ostvareno je povećanje od 6,68 posto noćenja, od čega je broj noćenja domaćih turista povećan za 7,33 posto, a stranih turista, za 5,06 posto.

2505strukovnagrupa2

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe turizma konstantirano je da je udio ostvarenog ukupnog prihoda u turizmu malog obima a Virovitičko-podravska županija je među svim županijama na predzadnjem mjestu u Hrvatskoj.

Izuzetnim se ocjenjuje primjer grada Orahovice na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom kao primjer ulaganja u turističku infrastrukturu koja je preduvjet za povećanje turističkog prometa.

Obrazovanje kadrova u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici za potrebe turističke djelatnosti, kroz izvođenje dva studijska programa preddiplomskog studija destinacijskog menadžmenta, te diplomskog studija ruralnog turizma, će doprinijeti osposobljavanju turističkih djelatnika,a time i povećanju kvalitete turističkih usluga.

Izuzetnim se ocjenjuje i obnova objekata spomeničke baštine koji će obogatiti turističku ponudu Virovitičko-podravske županije.

U cilju jačanja turističke potražnje, a time povećanja ukupnog prihoda, te broja zaposlenih predlaže se:

  • Objedinjavanje turističke ponude Virovitičko-podravske županije kroz turističke aranžmane u koje će biti uključene i turističke destinacije susjednih županija
  • U cilju brendiranja turističke ponude intenzivirati promociju županijskih turističkih destinacija, osobito koristeći internet i društvene mreže (Instagram, Facebook, Twiter) kao suvremene alate
  • Intenzivirati u cilju popune postojećih kapaciteta suradnju s turističkim agencijama u zemlji i inozemstvu, uvažavajući načela zajedničke koristi, turista, pružatelja usluga i agencija
  • Osobito treba osnažiti ponudu školskim skupinama, posebno onih iz obalnog dijela Hrvatske kroz programe Škola u prirodi
  • Da Ministarstvo prometa i Hrvatske ceste intenziviraju dinamiku radova na prometnom pravcu Vrbovec II (Gradec) – Bjelovar – Virovitica – Barcs, čime će se skratiti vrijeme i učiniti sigurnijim putovanje turista. (MIVA; foto: Vladimir Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content