Grad Virovitica uložit će 13 milijuna kuna u novu javnu rasvjetu

Tamaru (18) više neće biti strah lisica i groblja na povratku kući

Prednost će imati oni dijelovi grada koji su dosad bili u mraku – prometnice koje povezuju Viroviticu, Sv. Đurađ, Podgorje, Koriju, ribnjake i drugi punktovi, a koji su za građane predstavljali opasnost u prometu.

Grad Virovitica planira investiciju od čak 13 milijuna kuna, kojom će u narednih godinu dana LED javnom rasvjetom osvijetliti cijeli grad i prigradska naselja. Postavljanje nove javne rasvjete provodit će se u fazama i prema prioritetima, ističe gradonačelnik Ivica Kirin. Prednost će imati oni dijelovi grada koji su dosad bili u mraku – prometnice koje povezuju Viroviticu, Sv. Đurađ, Podgorje, Koriju, ribnjake i drugi punktovi, a koji su za građane predstavljali opasnost u prometu.

ALEJA MATURANATA PRVA
Prva lokacija je Aleja maturanata, na kojoj su radovi počeli prošlog tjedna. Tvrtka Domogradnja d.o.o. sustav LED javne rasvjete koji u ovoj fazi košta 485.000 kuna treba postaviti do kraja lipnja. – Aleja maturanata je prioritet, budući da njome svakodnevno prolazi velik broj vozila, biciklista i pješaka. Nema nogostupa i dosad nije bila osvijetljena, pa su je mnogi koristili sa iznimnim oprezom – kaže I. Kirin. Nakon kritičnih prometnica, na red za osvjetljenje će doći sve ulice, dječja igrališta i dvorane, sportski tereni, škole, parkovi, pakrirališta i druge javne površine. – Cilj nam je kvalitetnom LED rasvjetom osvijetliti cijelo gradsko područje. Svaku ulicu, park i igralište. Dosadašnji sustav je skup, ne radi svaka žarulja i građani su s pravom nezadovoljni. Nova LED rasvjeta velika je investicija. Zato ćemo je provoditi po fazama – kaže Ivica Kirin.

NAPAJANJE “ZELENOM ENERGIJOM”
LED rasvjeta početak je energetske obnove cijelog grada i prigradskih područja, u kojoj se planiraju iskoristiti i obnovljivi izvori energije. – Na sve javne institucije, škole i zgrade postavit ćemo solarne panele i napajati ih tom “zelenom” energijom. U naredne dvije godine planiramo i izgradnju tzv. solarnog parka na gradskom odlagalištu u Virovitici, a kasnije i izgradnju mini hidrocentrala na ispustima na ribnjacima. Iskoristit ćemo sve prirodne izvore energije kako bismo postigli maksimalnu uštedu na troškovima te taj novac uložiti u kvalitetniju komunalnu infrastrukturu – objašnjava I. Kirin.

aleja 2

SIGURNIJI BICIKLISTI I PJEŠACI
Postavljanje javne rasvjete u Aleji maturanata s radošću su dočekali stanovnici Sv. Đurađa, Podgorja, Golog Brda i Antunovca. Dosad neosvjetljene prometnice svakodnevno koristi 18. godišnja Tamara Margetić iz Podgorja. – Putujem u školu biciklom, a strašno je kada padne mrak ili je nevrijeme – priča ova učenica 3. razreda medicinskog kozmetičara Industrijsko-obrtničke škole iz Virovitice. Od kuće do škole treba joj 10-15 minuta, procjenjuje. No ponekad se ta lagana vožnja pretvori u strah i trepet. Uvijek putuje sama. – Po ljeti je još i dobro. No ujesen, kad mi nastava traje do 18.05 h i kad se moram kući vratiti po mrklom mraku, nije mi svejedno – iskreno priznaje Tamara. Groblje s jedne strane, oranice i polja s druge strane, pješaci pored ceste u crnoj odjeći, koje ne primjećuje sve dok im se ne približi na metar i kamioni koji ne usporavaju ni kad je kiša takva da ne vidi prst pred nosom…Prizori su to zbog kojih se Tamara, kaže, jako raduje novoj rasvjeti. U mraku su je nerijetko plašile i životinje. – Jednom čula neki hihot iza leđa, nisam znala otkud dolazi. Mislila sam da me neki čovjek prati, no nikog nisam vidjela iza sebe. Za pet minuta sam se dovezla kući, od straha. Tek kasnije vidjela sam da su to lisice koje ondje žive, kad sad prolazim pored njih, ni ne pomaknu se – priča Tamara, nadajući se da će nova rasvjeta riješiti i taj problem te potaknuti životinje da se povuku na mračniji dio oranica. Odsad će je bolje vidjeti kamioni, kaže, pa se nada da će ih to navesti da uspore. Vozači automobila koji putuju Alejom maturanata svaki dan, također pozdravljaju ovu investiciju. Bolja preglednost nešto je čemu se raduju zbog sebe, ali i zbog pješaka, naglašavaju. Neosvjetljeni pješaci nerijetko su prava opasnost za sebe i druge na toj dionici, upozoravaju vozači pa će ih nova rasvjeta učiniti vidljivima i samim tim sigurnijima, poručuju naši sugovornici.

LED rasvjeta štedi troškove i omogućava nove investicije
Građani svake godine putem komunalne naknade iz gradskog proračuna uplate oko 1,6 milijuna kuna za javnu rasvjetu. Ona ima svoju cijenu, ali i rok trajanja. Godišnje se potroši oko 350.000 kuna samo za zamjenu dotrajalih žarulja. Novi LED sustav, osim dugotrajnijeg osvjetljenja, osigurat će do 60 posto uštede na cijeni javne rasvjete. Taj će se novac upotrijebiti za nove investicije, kaže gradonačelnik Ivica Kirin. Novi nogostupi, uređenije biciklističke staze i prilazi prometnicama samo su dio plana. (www.icv.hr, mlo; fotografije: Matija Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content