Ministar Tomislav Ćorić u posjeti VPŽ: Na području županije očekuje se najmanja nezaposlenost u posljednjih 20 godina

Virovitičko-podravsku županiju posjetio je ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, gdje se, u nazočnosti saborskih zastupnika Josipa Đakića i Vesne Bedeković, sastao sa županom Igorom Androvićem te gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom. Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Marijo Klement, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović i pomoćnik pročelnice Ivan Šemper, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, zamjenica ravnateljice VIDRE Željka Vuković te predstojnica HZZ-a Područnog ureda Virovitica Lahorka Weiss. Tema sastanka bila je problematika nezaposlenosti u Virovitičko-podravskoj županiji, nedostatak kvalificirane radne snage i mogućnosti prekvalifikacije, kao i poticanje zapošljavanja kroz racionalno korištenje EU sredstava. Na tragu toga, govorilo se o mjerama aktivne politike zapošljavanja koje su krenule u ožujku ove godine, a ministar Ćorić je naglasio kako je težnja intenzivirati korištenje nekih od tih mjera. Naime, većina jedinica lokalne i regionalne samouprave u proteklom se razdoblju orijentirala na mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa i na mjeru javnih radova.

  • Cilj nam je u narednom razdoblju preokrenuti trend i što je moguće više sredstava usmjeriti na prekvalifikaciju, odnosno dokvalifikaciju kako bi nezaposlene osobe evidentirane pri HZZ-u dugotrajno pronašle mjesto na tržištu rada. Isto tako, želimo intenzivirati i poticaje za zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje koji su u kontekstu naših mjera aktivne politike zapošljavanja inovirani u odnosu na prethodno razdoblje. – naglasio je Tomislav Ćorić.

Ministar je ujedno tom prigodom najavio će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ove godine u suradnji s partnerskim ministarstvima, u kontekstu aktivnosti kroz Europski socijalni fond, otvoriti niz natječaja, točnije, riječ je o brojci 35 u 2017. godini.

coric1

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin predstavili su ministru mjere koje su realizirane na području grada i županije u cilju smanjenja stope nezaposlenosti, a riječ je o znatnim EU sredstvima koja su direktno uložena u razvoj gospodarstva i poljoprivrede. Ministar Ćorić istaknuo kako ga posebno veseli što Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica svoj razvojni potencijal ostvaruju kroz poduzetničke inkubatore jer je upravo to smjer kojem se teži – poticanje samozapošljavanja te inovativna i kreativna rješenja, a Grad i Županija su upravo na tom tragu. Naime, Poduzetnički inkubator u Virovitici koji je potaknuo samozapošljavanje i otvaranje novih tvrtki na području županije, jedan je od najboljih u RH, a u planu su još tri inkubatora: u Orahovici Slatini i Pitomači. Inkubatori su aplicirani prema EU fondovima, a prema riječima župana Igora Androvića, rezultati natječaja očekuju se ovih dana.

Optimistične podatke iznijela je i predstojnica HZZ-a Područnog ureda Virovitica Lahorka Weiss koja je naglasila kako nezaposlenost pada iz mjeseca u mjesec te se, prema sadašnjim podacima, očekuje da će ona biti najmanja od 1998. godine. Prema riječima Lahorke Weiss, broj nezaposlenih prema posljednjim podacima bio je 6.966. Očekivanja su da će se ta brojka znatno smanjiti s obzirom da se krenulo s programom javnih radova, a tu je i sezonsko zapošljavanje u turizmu i poljoprivredi. Trenutno je otvoreno 149 radnih mjesta, a od toga samo 9 za stručno osposobljavanje. HZZ – Područni ured Virovitica bilježi i vrlo dobre rezultate u provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja – do sada je zaprimljeno i obrađeno 500 zahtjeva. (www.icv.hr, mb; foto: Matija Rođak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content