Mladi luk – riznica mirisa, okusa i zdravlja

Mladi luk je planetarno popularna namirnica. Pripada porodici Allium, kao i druge poznate vrste luka – crveni luk, češnjak, poriluk i vlasac. Njegov uzgoj je počeo još prije 5000 godina na području središnje Azije i smatra se jednom od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu. Danas je rasprostranjen i omiljen diljem Azije, Europe i Amerike. Razlozi njegove ogromne popularnosti su jednostavni – bogatstvo okusa, obilje nutrijenata te prilagodljivost različitim klimatskim uvjetima i vrstama tla.
Budući da je upravo proljeće sezona mladog luka, sada je idealno vrijeme da se detaljnije upoznamo sa svim njegovim vrijednostima.

Bogatstvo okusa i nutrijenata
Osim što pridonosi bogatijem okusu i teksturi obroka, mladi luk predstavlja i pravu riznicu važnih nutrijenata. Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom udjelu vitamina K. Tu su još i vitamin E te vitamini skupine B – tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).
Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalij, kalcij, natrij, željezo, fosfor, sumpor, magnezij, krom kao i neki vrijedni, a rjeđe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, fluora i kobalta.
Kvercetin je još jedan dragocjeni sastojak mladog luka. Taj biljni pigment iz skupine flavonoida ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protuupalno djelovanje.
Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće i mladi luk sadrži značajan udio vlakana – u 100 g sadržano je 2,6 g vlakana.

Dobrobiti u prehrani
Kao i većina drugih namirnica, mladi luk u sirovom obliku ima daleko veće nutritivne vrijednosti i snažnije djelovanje nego termički obrađen.
Ipak, vrlo kratkim kuhanjem nećete značajno izgubiti njegove dobrobiti, pa slobodno možete uživati i u omiljenim delicijama s ovim zdravim povrćem.
Malene bijele glavice mladog luka svi naprosto obožavaju. No, apsolutno se ne smije zanemariti njegovo zeleno lišće, u narodu poznato kao pero mladog luka. Nutritivne vrijednosti lišća su čak i veće od onih sadržanih u glavici.
Primjerice, u kilogramu glavica mladog luka sadržano je oko 8,5 grama vitamina C, a u zelenim listovima oko 38 grama. U glavicama ima oko 0,3 miligrama karotena (provitamina A), a u zelenim listovima 1,2 miligrama. U glavici luka ima 175 miligrama kalija, a u listovima 231 miligram.

Ljekovito djelovanje mladog luka
Zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje, mladi luk s pravom zauzima posebno mjesto u alternativnoj i narodnoj medicini.
Svaka od brojnih tvari sadržanih u ovom, mnogima omiljenom povrću na određeni način doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja.
Koristan je za prevenciju i liječenje brojnih zdravstvenih tegoba – od onih bezazlenih poput grlobolje ili prehlade pa sve do težih kao što su srčana ili kancerogenih oboljenja.

1. Čuva zdravlje očiju
Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.
Uslijed nedostatka vitamina A mogu se razviti ulkus rožnjače, noćno sljepilo kao i drugi poremećaji vida.
Redovita konzumacija ove namirnice može zaštiti stanice oka od oštećenja i prevenirati pojavu makularne degeneracije, tvrde stručnjaci sa sveučilišta Maryland Medical Center.

2. Brine o kostima i zubima
Istraživanja su potvrdila da uvođenje mladog luka u prehranu može biti od velike koristi za zdravlje kostiju. Vitamin K obilno prisutan u ovom povrću pomaže tijelu u iskorištavanju kalcija, minerala koji je prijeko potreban za održavanje gustoće kostiju. Vitamin C potiče sintezu kolagena, proteina koji čuva kosti i čiji nedostatak može uzrokovati poremećaje mišićno-koštanog sustava. U mladom luku sadržan je i fluor, mineral koji doprinosi dobrom zdravlju kostiju i zubi. Bakar također čuva kosti i zglobove, a neka istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji osteoporoze kod žena.

3. Održava zdravlje srca i krvožilnog sustava
Tvari sadržane u mladom luku pospješuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te preveniraju začepljenje krvnih žila i trombozu.
Za zdravlje krvožilnog sustava posebno su značajni sumporni spojevi iz mladog luka koji mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti, visoki krvni tlak, srčani infarkt i moždani udar.
Mladi luk obiluje kvercetinom. Istraživanja ovog biljnog pigmenta iz skupine flavonoida su potvrdila njegove moćne učinke u prevenciji ateroskleroze.
Vitamini A i C prisutni u ovom povrću imaju snažna antioksidantna svojstva i njihovo djelovanje se povezuje sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

4. Snižava povišenu razinu šećera u krvi
Krom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa. Medicinski stručnjaci vjeruju da je upravo nedostatak kroma u tijesnoj vezi s pojavom tzv. sindroma X (sindrom inzulinske rezistencije), a time i s povećanim rizikom od dijabetesa.
Istraživanje provedeno od strane izraelskog tima liječnika pokazalo je da uzimanje 200 mg kroma u razdoblju od tri tjedna može sniziti razinu šećera u krvi kod starijih dijabetičara za čak 40 mg/dl.
Fitonutrijent alil-propil-disulfid (APSD) sadržan u luku također je od koristi za dijabetičare. On stimulira izlučivanje inzulina i tako pomaže u kontroli visoke razine šećera u krvi.

5. Sprečava rak
Odavno je poznato da mladi luk doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka.
Jedno talijansko istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je značajno smanjenje rizika od raka kod osoba čija je prehrana sadržavala veće količine luka.
Rezultati tog istraživanja su ustvrdili manji rizik u sljedećim postotcima:

56% od raka debelog crijeva
25% od raka dojke
71% od raka prostate
73% od raka jajnika
82% od raka jednjaka
38% od raka bubrega
54% od raka gušterače

Druge studije su otkrile da žene koje konzumiraju 2 ili više obroka luka tjedno imaju 60% manji rizik od raka endometrija.
Što to čini ovu namirnicu tako snažnim borcem protiv raka?
Sumporni spojevi sadržani u mladom luku smatraju se zaslužnima za prevenciju raka, zahvaljujući svojim snažnim protuupalnim svojstvima.
Također, brojne studije pokazuju da kvercetin i drugi flavonoidi sadržani u luku također imaju snažno antikancerogeno djelovanje.
Oni mogu smanjiti stvaranje slobodnih radikala, poznatih krivaca za pojavu raka.

6. Smanjuje upale
Upravo spomenuti kvercetin, najpoznatiji i najvrjedniji sastojak luka, ima moćna antiupalna svojstva. On posebno blagotvorno djeluje kod svih upalnih procesa i oboljenja uzrokovanih njima, poput primjerice artritisa.
Već stotinama godina mladi luk se u narodnoj medicini koristi za ublažavanje svih vrsta oteklina. U tu svrhu mladi luk je potrebno nekoliko minuta prokuhati te ga što sitnije narezati ili samljeti u blenderu, po želji mu dodati malo usitnjenog đumbira, a zatim sve posoliti i dobro promiješati.
Ova smjesa se potom umata u tkaninu te stavlja u obliku obloga na mjesto otekline.

7. Pospješuje probavu
Zahvaljujući velikim količinama vlakana, mladi luk je pravi prijatelj zdrave probave. Ovo povrće potiče apetit, pospješuje izlučivanje probavnih sokova, poboljšava rad crijeva, a korisno je i za suzbijanje proljeva.

8. Doprinosi mladolikom izgledu
Česta konzumacija mladog luka doprinosi lijepom i njegovanom izgledu kože.
Vitamin A sadržan u ovom povrću smanjuje vidljivost hiperpigmentacijskih mrlja te pospješuje proizvodnju kolagena čiji nedostatak uzrokuje suhoću kože, pojavu bora i celulit.
Vitamin C također smanjuje hiperpigmentaciju i potiče proizvodnju kolagena, učvršćuje kožu, ublažava upalne procese, smiruje crvenilo i ubrzava zacjeljivanje oštećene kože.
Vitamin E štiti i hidratizira kožu te ublažava štetno djelovanje UV zraka.
Minerali selen i bakar prisutni u mladom luku su također odlični saveznici u borbi protiv starenja stanica kože.
Mladi luk je vrlo dobro sredstvo za poticanje rasta kose.
Prema istraživanju objavljenom u Journal of Dermatology, redovita primjena soka od luka na vlasištu dat će pozitivne rezultate već u roku od mjesec dana.
Istisnite što je moguće više soka iz stabljike luka, nanesite ga na vlasište te masirajte nekoliko minuta. Ostavite da odstoji oko pola sata, a zatim kosu operite šamponom.

alternativa

(www.icv.hr, Alternativa)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content