(NE)SIGURNI U PROMETU: Tek svako četvrto dijete na virovitičkim prometnicama vozi se vezano u autosjedalici

Voze li roditelji na virovitičkim prometnicama svoju djecu sigurno i po propisima, tj. vezane u autosjedalici, bilo je pitanje na koje su odgovor u zajedničkoj preventivnoj akciji potražili djelatnici PU Virovitičko-podravske, Udruge Roda i Autokluba Virovitica. A ona je pokazala sljedeće: ne, roditelji svoju djecu na virovitičkim prometnicama, u većini slučajeva, ne prevoze sigurno! Točnije, od 52 djece, koliko su u sat vremena trajanja akcije organizatori izbrojali u vozilima u prometu, samo je 12 njih bilo prevoženo na propisan način. Ostala djeca prevožena su na prednjem ili stražnjem sjedalu bez sjedalice i postolja. Od 20 djece koja su i bila u autosjedalicama ili na postolju, 8 njih nije bilo vezano u njima.

NAJKRAĆE RELACIJE SU I NAJOPASNIJE

Praksa je to koja se može pokazati kobnom već i pri brzini od 30 kilometara na sat, upozoravaju prometni stručnjaci koji diljem Virovitičko-podravske županije provode preventivne akcije usmjerene upravo na vozače, suvozače i roditelje. Virovitička akcija pokazala je da tek 63 posto vozača koristi sigurnosni pojas prilikom vožnje.

-Bez pojasa, i mala brzina je dovoljna za nesreću. Tijelo bi se nastavilo kretati po inerciji, došlo bi do ozljeda ruku, glave, prsnog koša, nogu, gotovo cijelog tijela, upozorava Robert Valenteković, tajnik Autokluba Virovitica.

Ako se pritom u automobilu vozi i dijete ili više njih, a nisu vezana, silina udarca prilikom sudara ili prevrtanja može uzrokovati daleko ozbiljnije, pa i fatalne posljedice.

-Pravilo je: pojas uvijek, bez iznimke, a dijete mora biti pravilno vezano u autosjedalici prilagođenoj dobi djeteta. Sjedalica pritom mora biti sigurno pričvršćena, pojas ne smije biti prelabav ili uvijen, te je preporuka da se sjedalica nalazi na stražnjem sjedalu u automobilu, objašnjava nam Anita Relić, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu PU Virovitičko-podravske.

U školama, vrtićima, rodilištu i drugim institucijama Anita godinama educira roditelje o važnosti i ispravnom načinu korištenja sjedalica. Vrtićka populacija, pokazuju statistike, osvještenija je o korištenju sjedalica, dok se roditelji mališana koji ne idu u vrtić češće ogluše na propise. Pogotovo kada je riječ o kratkim relacijama, vožnji koja traje svega nekoliko minuta, upozorava A. Relić, dodajući da je upravo to vrijeme kada se, prema crnim brojkama, najviše nesreća i dogodi.

-Da, najveći broj nesreća dogodi se na samo par kilometara od kuće. U automobil sjedamo nekoliko puta dnevno, vozimo se na kraćim relacijama i to povećava mogućnost prometnih nesreća. A upravo tada se pojas i sjedalica najmanje koriste – iskustvo je Anite Relić koje potvrđuju i brojke.

ZA NJIH JE SJEDALICA OBAVEZNA

U zajedničkoj akciji PU Virovitičko-podravske, Auto kluba Virovitica i Udruge Roda Virovitičani su mogli isprobati simulatore sudara, prevrtanja s ceste i tzv. pijane naočale te stručnjacima dati pregledati autosjedalicu. Majka osmomjesečnog Nikole, Jelena Kolesarić Škorić, zadovoljna je jer je njihova sjedalica dobila “zeleno” svjetlo nakon pregleda stručnjaka, što se tiče položaja, sigurnosti i načina na koji se u sjedalici njen mališan svaki dan vozi.

-Za nas je autosjedalica imperativ, od prvog dana, kada smo koristili tzv. jaje, pa sve do danas. Nikolu vozim u sjedalici, vezanog, uvijek, premda išli u drugu ulicu i premda vožnja traje samo tri minute, kazala nam je Jelena Kolesarić Škorić.

Za obitelj Đurčević iz Virovitice autosjedalice su također neizostavni dio vožnje mališana. Zbog treće, velike sjedalice koja je nakon tzv. jajeta morala pronaći svoje mjesto uz već dvije postojeće na stražnjem sjedalu, obitelj je morala nedavno kupiti novi automobil.

– Bez autosjedalica ne izlazimo ni iz dvorišta automobilom. Djeca su uvijek vezana jer su mi uvijek u glavi one situacije, slike nesreća koje se mogu dogoditi i želimo učiniti sve što je moguće da ih od toga zaštitimo, kaaqo nam je Matija Đurčević.

Josipa (6), Pavla (4) i Toma (1) već su navikli na čvrste pojaseve i vožnju u sjedalici, jer su roditelji strogi po tom pitanju. Kako bi kupili i postavili najbolju, Staša i Matija Đurčević tražili su informacije po internetu, gledali testove sigurnosti, slušali druga iskustva.

– Vozimo se vezani, svi, a ako je baš kriza, onda ćemo radije stati i imati nekoliko pauzi u vožnji do odredišta, nego da zbog par minuta nepažnje riskiramo strašne posljedice, kazao nam je Matija Đurčević. (www.icv.hr; mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content